L’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca signen un protocol que blindarà la construcció de 2.000 habitatges protegits a Barcelona

12 de juliol de 2024

  • El CZFB cedirà diversos solars, inicialment destinats al mercat lliure, per tal que l’Ajuntament construeixi 1.878 habitatges de protecció oficial i diversos equipaments municipals a les Casernes de Sant Andreu i a la Marina del Prat Vermell

 

  • L’acord recull igualment la voluntat del consistori barceloní de comprar els edificis Mediatic i Creatic, propietat del Consorci i ubicats al 22@, així com la incorporació d’aquest organisme consorciat al projecte de transformació de l’Escocesa

 

  • El protocol d’intencions, que inclou la creació d’una comissió de seguiment formada per ambdues institucions, ha estat presentat aquest divendres per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president del CZFB, Pere Navarro

 

Barcelona, 12 de juliol 2024.- L’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca (CZFB) han signat un acord històric que permetrà tirar endavant diferents operacions urbanístiques a la ciutat i desenvolupar a partir d’ara projectes de gran importància per ambdues institucions, amb un accent destacat en el blindatge de la construcció d’habitatge protegit. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, ho han explicat aquest divendres després de signar el protocol d’intencions que així ho acredita i del qual prèviament ha estat informat el Consell Plenari d’aquest organisme consorciat. En termes generals, l’acord farà possible tres operacions complementàries: la construcció de gairebé 2.000 habitatges de protecció oficial i diferents equipaments als districtes de Sant Andreu i de Sants-Montjuïc, l’impuls del projecte de transformació que està en marxa a l’antic recinte fabril de l’Escocesa i la consolidació d’un pol de serveis municipals als edificis Mediatic i Creatic ubicats al 22@.

Més concretament, el protocol d’intencions recull explícitament la voluntat de les dues institucions de fer possible la construcció d’habitatges i diversos equipaments municipals als districtes de Sant Andreu i Sants-Montjuïc. Per fer-ho possible, el Consorci de la Zona Franca manifesta la seva intenció d’establir un dret de superfície en favor de l’Ajuntament en terrenys que són de la seva propietat i que es troben a les Casernes de Sant Andreu i a la Marina del Prat Vermell. En aquests espais l’Ajuntament s’encarregà de la construcció d’habitatge de protecció oficial i calcula que es podrien edificar un total de 1.878 habitatges i diversos equipaments, atès que es tracta de diverses parcel·les que en total sumen uns 185.000 metres quadrats edificables i uns 97.000 metres quadrats addicionals que es destinarien exclusivament a equipaments. Aquests terrenys ja contemplaven la construcció futura d’habitatge destinat al mercat lliure, per la qual cosa l’acord preserva que sigui habitatge de protecció oficial i assequible. Ambdues parts es comprometen a signar un conveni específic que detalli aspectes com la duració del dret de superfície, entre d’altres.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha subratllat la importància estratègica d’aquestes tres operacions i ha agraït l’esforç de tots els actors que ho han fet possible. “Estem garantint en primer lloc que es facin gairebé 2.000 pisos en una situació de màxima emergència habitacional i, en segon lloc, que tots ells siguin de protecció oficial i per tant a preu assequible a la ciutat de Barcelona”, ha explicat.

Per la seva banda, el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, ha defensat la importància de l’acord i la bona col·laboració entre ambdues institucions: “El Consorci de la Zona Franca de Barcelona demostra amb aquest acord de col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona el seu compromís ferm amb la ciutadania, la seva prioritat social i la vocació de promoció econòmica. Aquesta aliança té l’objectiu de buscar solucions a la problemàtica de sòl amb la construcció d’habitatge social i protegit, millorar la qualitat de vida dels ciutadans i impulsar l’activitat econòmica a la ciutat”, ha valorat.

La segona pota d’aquest acord d’intencions contempla que el CZFB s’incorpori al projecte de transformació que hi ha en marxa a l’antic recinte fabril de l’Escocesa, al número 345 del carrer Pere IV, al districte de Sant Martí i a la zona del 22@. En aquest indret, a partir de la rehabilitació de diferents naus industrials antigues, es vol aixecar un nou pol vinculat a les indústries creatives, les fàbriques de creació i un projecte d’innovació sobre la gastronomia i l’alimentació. La incorporació del Consorci al projecte facilitarà el desenvolupament del conjunt del recinte, atès que serà aquest organisme el que s’encarregui de la rehabilitació i explotació futura de les naus Birkhead, Paul i Steegman. Per fer possible aquest acord, l’Ajuntament formalitzarà un dret de superfície en aquest entorn a favor del Consorci. El protocol d’intencions contempla igualment la possibilitat de posar en marxa a l’Escocesa una residència per a persones vinculades a projectes del recinte, ja siguin artístics o científics.

La tercera de les operacions que recull el protocol d’intencions té a veure amb l’adquisició per part de l’Ajuntament dels edificis Mediatic i Creatic, ubicats al carrer Roc Boronat 117 i per tant també al districte de Sant Martí i en ple 22@. Aquesta operació ha estat aprovada prèviament pel Consell Plenari del CZFB, reunit aquest matí per aprovar els comptes anuals auditats de l’exercici 2023. L’objectiu d’aquest acord és consolidar un conjunt de diferents serveis municipals que en bona part ja existeixen en aquests dos edificis que són propietat del CZFB i que estan dedicats a l’educació, l’atenció ciutadana i el desenvolupament econòmic, així com la formació tecnològica i l’atenció integral a les empreses i autònoms. El cost d’aquesta adquisició es fixarà en un futur a partir de la valoració que facin de mutu acord les dues parts i un cop analitzat l’estat actual dels dos edificis.

Un cop acordat i signat aquest protocol d’intencions, l’Ajuntament i el Consorci es comprometen igualment a crear una comissió de seguiment paritària. De fet, totes dues institucions exposen en aquest protocol compartit la llarga tradició que les uneix en l’acompanyament de les grans transformacions urbanes de Barcelona, així com en la seva aposta perquè la ciutat sigui pionera en la creació i evolució dels nous pols d’activitat econòmica en favor de la innovació i la creació de llocs de treball de qualitat. L’Ajuntament i el Consorci defensen també que actualment les necessitats de Barcelona impliquen posar l’accent en la construcció d’habitatge assequible per fer front l’emergència habitacional, tot plegat mentre se segueix acompanyant el desenvolupament d’una economia diversificada, especialment en aquells sectors valuosos com són les indústries creatives, la tecnologia, la innovació i la ciència.

 

Notícies relacionades