L’equitat de gènere impulsa la innovació científica

11 de febrer de 2025

La igualtat de gènere és un motor d’innovació i creixement en la ciència i en les empreses amb perfil científic, des de startups de biotecnologia fins a grans corporacions tecnològiques. Més diversitat aporta més perspectives, cosa que genera solucions innovadores i, en molts casos, productes més rendibles.

Un estudi de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA va concloure el 2019 que els equips científics amb més equitat de gènere elaboren publicacions de més impacte. Les investigacions d’aquests grups tenen un 9,1% més de probabilitats d’aportar idees originals i un 14,6% més de figurar entre el 5% dels estudis més citats.

Els beneficis de la diversitat no es limiten a la ciència. El 2015, l’informe Why Diversity Matters, de McKinsey, va revelar que les empreses amb una representació equitativa de gènere i ètnia tenen un 35% més de probabilitats de superar el rendiment financer mitjà del seu sector.

Així que l’equitat de gènere no només fa que els equips siguin més creatius, sinó també més competitius. En el cas de les empreses de base tecnològica i científica, això es tradueix en investigacions més innovadores i desenvolupaments més rendibles.

Per entendre millor aquestes dinàmiques positives, n’hi ha prou amb fixar-se en la Big Science: els grans projectes científics. Aquestes infraestructures de gran escala mouen inversions milionàries i treballen amb equips humans altament eficients. I aquí és on la diversitat de gènere és determinant: millora la dinàmica de treball, fomenta la creativitat i optimitza la presa de decisions, tres factors clau en entorns en què l’excel·lència científica és una prioritat.

XFEL (European X-ray Free Electron Laser) i CERN (Organització Europea per a la Investigació Nuclear) són dos bons exemples de Big Science compromesa amb l’equitat de gènere.

XFEL:

  • Polítiques actives per a l’equitat de gènere en contractació i desenvolupament professional de científiques i enginyeres.
  • Programes de mentoria i formació per a dones en STEM, amb focus en lideratge.
  • Iniciatives europees com WISE per augmentar la presència femenina en projectes clau.

CERN:

  • Pla d’igualtat de gènere amb fites clares.
  • Programa de diversitat i inclusió: contractació de dones en àrees tècniques i equitat salarial.
  • Programa de desenvolupament professional: impuls a la carrera de dones en física de partícules.

Quan hi ha més equitat de gènere, la ciència avança més ràpidament i les empreses creixen amb més força. Qui vulgui liderar el futur, ha de prioritzar la diversitat des d’avui.

 

Articles relacionats