Lideratge femení, clau de futur

Imatge dona ordinador

Business woman with laptop in hand is happy with success. Portrait of woman in glasses and striped blouse enthusiastically screaming and making winning gesture

7 de febrer de 2022

L’estil de lideratge requerit per abordar els reptes actuals de la nostra societat ja no se centra únicament en l’estratègia i la planificació, sinó que connecta emocionalment amb les persones, les motiva i les inspira. Pot aquesta nova forma de lideratge ser més concorde i afavorir una major presència de dones en les organitzacions?

Recopilant informació sobre l’estil de lideratge que es demanda per a la nostra nova normalitat obtinc que les claus principals giren al voltant d’aquestes qualitats i competències:

Les claus d’aquest nou lideratge passen per:

  • Establir relacions empàtiques amb les persones que garanteixin el respecte i la igualtat.
  • Fomentar processos i canals de comunicació transparents que donin veu a totes les persones de la companyia, enfortint el seu compromís.
  • Apostar per un lideratge compartit, que convidi a la col·laboració, i transformacional, de visió àmplia i mentalitat flexible que aculli el canvi i sàpiga canalitzar-lo.
  • Implantar un estil de pensament creatiu que permeti una cultura que convidi a l’autoaprenentatge i millori el desenvolupament personal.

Qualsevol organització avui en dia necessita incorporar al seu esquema intern aquestes habilitats directives que fomenten la creativitat, les relacions empàtiques, la comunicació transparent i eficaç sota una filosofia i cultura innovadores i flexibles. I la presència de dones suma en aquest nou territori. De fet, segons un recent article publicat a la red Forbes “els beneficis per a les empreses amb lideratges de dones continuen creixent”.

Aquest estil de lideratge s’allunya de l’autoritarisme, i posa el focus en la solució creativa de problemes, el benestar de les persones i la confiança i motivació dels equips més que no pas en executar autoritat.

I encara que s’han donat avanços en aquest sentit, són encara insuficients: l’últim informe Women in Business, elaborat per la consultora Grant Thornton, revela que a Espanya un 34% dels llocs directius estan ocupats per dones, la xifra més alta en els darrers 17 anys.

I segons subratlla aquest informe, “els beneficis de la diversitat a nivell directiu inclouen la millora dels resultats financers, l’aprofitament del talent, el reflex de les perspectives del mercat i dels clients, i l’augment de la innovació”. Tot això ajuda a les empreses a navegar amb èxit en aquests temps d’incertesa. Per tant, és innegable que una educació en valors com la igualtat o l’equitat continua sent més rellevant que mai per abordar les solucions amb més rapidesa i índex de creativitat.

Articles relacionats