Logística inversa, una gran aliada de l’economia circular
19 de juny de 2024
La logística inversa s’ha convertit en un component essencial de l’economia circular, ja que exerceix un paper fonamental en la gestió eficient de recursos i en la minimització de l’impacte ambiental. Quan parlem de logística inversa ens referim al procés de gestionar el flux de productes des del consumidor final fins al fabricant o proveïdor. Això inclou tota una sèrie d’activitats com a devolucions, reparacions, reciclatge i recondicionament.
La logística inversa permet a les empreses recuperar valor de productes usats i contribuir a l’economia circular en reduir el desaprofitament i la necessitat de nous recursos.
Quins són els seus beneficis?
- Redueix el consum de recursos: permet recuperar materials i productes que d’una altra manera serien rebutjats. Això ajuda a reduir la necessitat d’extreure nous recursos, la qual cosa al seu torn redueix l’impacte ambiental.
- Redueix la generació de residus: permet reutilitzar i reciclar residus, la qual cosa ajuda a reduir la quantitat de restes que s’envien a abocadors.
- Millora l’eficiència del sistema productiu: permet recuperar valor dels residus, la qual cosa pot ajudar les empreses a millorar la seva eficiència i rendibilitat.
- Millora la imatge de marca: les empreses compromeses amb pràctiques sostenibles i responsables atreuen al seu torn a consumidors compromesos social i mediambientalment. La logística inversa demostra per part de la companyia que l’aplica un compromís amb el medi ambient i la comunitat.
- Estalvi de Costos: la logística inversa pot generar estalvis significatius. Per exemple, recondicionar i revendre productes retornats pot ser més rendible que rebutjar-los.
A més, existeixen diversos exemples de logística inversa en la pràctica.
- Recol·lecció de residus electrònics: són un problema creixent, ja que contenen metalls pesants i altres materials tòxics. La logística inversa ajuda a recuperar aquests residus per al seu reciclatge o reutilització.
- Recuperació de materials de construcció: els materials de construcció, com el formigó i l’acer, poden ser recuperats i reutilitzats. Això ajuda a reduir el consum de nous materials.
- Retorn de productes: els consumidors cada vegada són més conscients de l’impacte ambiental de les seves compres. Això ha portat a un augment dels programes de devolució de productes, que permeten als consumidors retornar els productes que ja no necessiten.