Residus de la indústria agroalimentària seran la matèria primera d’envasos compostables gràcies a un nou projecte

 Imatge Blog: Residus de la Indústria

20 de juliol de 2022

  • Empreses del sector agroalimentari i del packaging ―Ametller Origen, Delafruit, Coberagelab, Samtack i Salaet―, nexes empresarials com el Consorci de la Zona Franca i Mercabarna, un centre de recerca de la UdG i l’IRTA, s’alien en el projecte Foodwaste for Foodpack, que impulsa i coordina el Packaging Cluster

 

  • El projecte situa les empreses agroalimentàries com a impulsores del canvi per avançar cap a l’economia circular

 

  • A partir dels residus orgànics de produir aliments es fabricarà paper, cartró i/o fiberboard compostables, que s’utilitzaran per envasar aliments

 

Foodwaste for Foodpack proposa una iniciativa de simbiosi industrial entre empreses del sector agroalimentari: Ametller Origen, Delafruit i Cobeveragelab, del sector del packaging: Samtack i Salaet, amb el suport de nexes empresarials com el Consorci de la Zona Franca i Mercabarna, i l’acompanyament per part d’agents del sistema d’R+D+i de Catalunya com el centre de recerca IRTA i els grups de recerca BIMATEC i LEPAMAP de la UdG. Packaging Cluster actua com a impulsor i coordinador del projecte.

Dins d’aquest projecte, amb una durada aproximada de dos anys, es preveu crear un nou sistema circular entre el sector alimentari i del packaging en el qual els residus generats per la indústria agroalimentària siguin convertits en matèria primera destinada al sector del envàs i embalatge per produir packaging primari o secundari compostable. Foodwaste for foodpack esdevé una oportunitat per reduir l’impacte ambiental derivat dels residus orgànics de la producció d’aliments, convertint el subproducte orgànic en matèria primera d’alt valor afegit que  proveeixi una alternativa sostenible a l’ús de matèries primeres verges i al plàstic.

El material a base de fibres s’obtindrà mitjançant la tecnologia existent per a la fabricació de paper, cartró i/o fiberboard amb una formulació que no comprometi la seva compostabilitat i la valorització final de l’envàs. Es buscaran aplicacions del resultat obtingut com a material d’envasament per aliments i es treballarà per a funcionalitzar aquests materials i dotar-los de propietats antimicrobianes que contribueixin a allargar la vida útil dels aliments.

El projecte planteja una solució que impulsi l’economia circular, centrant-se en tres pilars:

 

  1. Valorització de  residus   alimentaris   provinents   del   processos   de   transformació d’aliments.
  2. Reducció de l’ús de MP verges, principalment de plàstic, com a material d’envasament.
  3. Disseny que asseguri la valorització final de l’envàs.

 

Foodwaste for foodpack és un projecte pilot innovador finançat pel Programa Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI) en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (operació 16.01.01 del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020). El projecte pilot tracciona la indústria agroalimentària en la seva transició cap a una economia circular que redueixi la pressió sobre el medi ambient, millori l’eficiència dels recursos, redueixi la generació de residus i, alhora desenvolupar una alternativa que permeti fer front a l’elevada pressió legislativa i fiscal que haurà de fer front el sector.

 

 

CoBeverage Lab SL, és una companyia integral en el desenvolupament i producció de sucs i begudes naturals amb matèria primera fresca i processades per alta pressió. CoBeverage Lab és expert en el desenvolupament de nous producte amb receptes adaptades als diferents clients. El seu pilar LAB (laboratori) és fonamental per aconseguir un producte diferenciador amb els màxims compromisos de qualitat i seguretat alimentaria a través d’una reforçada aposta per la innovació interna.

Delafruit S.L.U., és una empresa global amb seu a La Selva del Camp (Tarragona), especialitzada en alimentació infantil i saludable.  La seva principal activitat és el desenvolupament i co-manufactura de purés, smoothies i sucs de fruita, sols o combinats amb altres ingredients com làctics, cereals, entre d’altres, en format pouch, ampolla i terrina per a marques privades i de distribuïdor.

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona, primer consorci instituït a Espanya (1916), és una entitat pública de dinamització econòmica, que opera principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’activitat principal és gestionar el Polígon Industrial de la Zona Franca i la Zona Franca Duanera, així com administrar els seus actius i afavorir la projecció internacional de Barcelona, Catalunya i Espanya en els sectors firal, logístic i immobiliari.

Gràfiques Salaet SA, es dedica a la fabricació de paper i cartró per a la indústria alimentària, concedint especial atenció a la innovació dels seus productes i prestant així als seus clients un excel·lent servei i qualitat. L’empresa es va fundar el 1965 i des de llavors s’ha avançat sempre a les exigències de mercat, evolucionant en pro de nous conceptes de futur.

 Grup Ametller Origen és una empresa d’alimentació especialitzada en productes frescos i elaborats de qualitat. Fruit de la seva experiència com a agricultors i productors, han consolidat un model de negoci d’integració vertical, controlant des de l’origen els productes que ofereixen a la seves botigues, tant la seva fruita i verdura com els seus productes elaborats. El Grup compta amb un obrador central de productes elaborats de més de 4.000 m2, des d’on s’abasteix actualment la demanda de productes elaborats de les més de 120 botigues, situades a Catalunya.

Grups de recerca Biomaterials Avançats i Nanotecnologia (BIMATEC) i el Laboratori d’Enginyeria Paperera i Materials Polímers (LEPAMAP) adscrits al Departament d’Enginyeria Química, Agrària i Tecnologia Alimentària (EQATA) de la Universitat de Girona (UdG).

 L’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) és un institut d’investigació dedicat a la R+D+i agroalimentària en els àmbits de la producció vegetal, la producció animal, les indústries alimentàries, el medi ambient, el canvi global i l’economia agroalimentària. La transferència dels seus avenços científics contribueix a modernitzar la competitivitat i el desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola per proveir aliments sans i de qualitat als consumidors, així com millorar el benestar de la població. L’IRTA està adscrit al Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya i forma part del sistema CERCA.

Mercados de Abastecimientos de Barcelona, S.A, també anomenat Mercabarna, és el principal mercat majorista d’aliments frescos d’Europa en volum de comercialització. Funciona les 24 hores del dia com un ciutat alimentària amb l’objectiu de garantir l’aprovisionament d’aliments frescos als ciutadans. En el seu recinte concentra 600 empreses especialitzades en la distribució, elaboració, importació i exportació de productes frescos i congelats

Packaging Cluster és una entitat sense ànim de lucre que va ser constituïda el 2012 per empreses catalanes i que avui agrupa més de 130 membres actius entre empreses, centres de coneixement i entitats que representen tota la cadena de valor del sector del packaging. L’objectiu principal de l’entitat és ajudar a millorar competitivament les empreses que l’integren, amb el propòsit de resoldre els reptes de l’actual context, l’impuls de la innovació i la generació de noves oportunitats de negoci.

Samtack Sl des de 1988 es dedica a la fabricació de tot tipus de coles, adhesius, segelladors i vernissos. Els preparats són fabricats amb materials, tant naturals com sintètics, de primera qualitat. Les matèries primeres es controlen a la seva entrada en fàbrica i tots els productes són sotmesos a un estricte control de qualitat abans de ser servits a client.

 

Articles relacionats