DFactory

DFactory Barcelona uneix Picvisa, Windforce i Leitat en el desenvolupament d’una innovadora solució

Imatge Picvisa

8 de juny de 2022

  • Han realitzat una maqueta de la màquina ECOPICK de Picvisa per poder mostrar una rèplica dels seus productes de forma novedosa a la fira IFAT Worldwide de Munic.

 

Barcelona, 8 de juny 2022 – La recent participació de Picvisa, empresa dedicada al disseny i fabricació d’equips de selecció i separació automatitzada de materials gestionada per sistemes d’intel·ligència artificial, a la fira IFAT Worldwide, a Munic, va posar a prova l’enginy de l’equip per poder mostrar els seus productes de forma novedosa. La complexitat del transport de la màquina de model ECOPICK fins a Munic, a més del cost que representava, va fer que triessin una millor alternativa per mostrar el seu producte amb un alt nivell de detall i a un preu més que raonable: imprimir-la en 3D gràcies a una aliança amb Windforce i Leitat, que es va produir dins de l’ecosistema de DFactory Barcelona.

La fabricació additiva ofereix grans possibilitats a nivell de disseny, de detall i de cost, entre altres molts avantatges, en comparació a altres processos més tradicionals i per això es va optar per aquesta solució.  Laia Fibla, Technical Office a Picvisa explica que gràcies a aquesta aliança “aconseguim disposar físicament d’una versió equivalent als equips de producció, simplificant la logística necessària per portar un equip real“.

Amb la idea d’arribar a realitzar el disseny i la fabricació dels principals equips de Picvisa: ECOPACK, ECOGLASS i ECOPICK, el projecte es va iniciar a principis de febrer. La primera fase, corresponent a l’escalat i condicionament dels equips, es va externalitzar a través de Leitat que van arribar a condicionar els equips ECOGLASS i ECOPICK per a la seva impressió mitjançant tecnologia d’impressió amb filament de plàstic, FDM. En una segona fase, un cop rebuts els dissenys 3D, a poques setmanes de la finalització del termini, es va procedir a contractar el servei d’impressió i el post-processat de l’equip ECOPICK a l’empresa Windforce.

Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, entitat que impulsa i gestiona el DFactory Barcelona, manifesta que “aquest projecte és un clar exemple de col·laboració dins de l’ecosistema de DFactory, quedant evidenciada la professionalitat i compromís de totes les empreses involucrades. Un dels objectius de DFactory Barcelona és precisament aquest, el de generar sinergies i establir aliances per desenvolupar conjuntament noves iniciatives”.

Un ecosistema de talent, tecnologia i inversions

Windforce és un distribuïdor d’impressores 3D industrials amb seu al DFactory  Barcelona de la Zona Franca de Barcelona, on treballen amb alguns dels millors proveïdors del món per oferir una gran varietat d’aplicacions i de solucions additives. Distribueixen impressores de diferents marques com Builder, Intamsys, Makerbot i Massivit 3D i han tingut una participació molt activa en aquest projecte. Luis Christophe, director general de Windforce, assegura que “la raó per la qual hem decidit instal·lar-nos a DFactory Barcelona és perquè promou l’atracció de talent, tecnologia i inversions en un espai que reuneix les empreses més innovadores amb els projectes tecnològics més capdavanters relacionats amb impressió 3D, ciberseguretat, intel·ligència artificial, i fabricació additiva. Per a nosaltres, DFactory Barcelona és més que una eina per poder impulsar i accelerar empreses com la nostra, és una oportunitat que ens pot ajudar a assolir els nostres objectius”.

Assessorament, suport i contacte

Per la seva banda, Magí Galindo, Director d’Innovació i Tecnologia del Centre Tecnològic Leitat, ha recordat que “aquest projecte ha estat fruit de la col·laboració entre Leitat-IAM 3D HUB, Windforce i PICVISA, permetent obtenir dissenys optimitzats per a la impressió 3D”.

Per poder complir amb aquest projecte, Picvisa va contactar amb Leitat-IAM 3D HUB, situat al DFactory Barcelona i operat per personal tècnic del centre tecnològic.  A través d’aquesta col·laboració, no només van poder rebre assessorament i suport sobre com adaptar els dissenys per a la seva posterior impressió, sinó que a més els van posar en contacte amb una altra empresa de l’ecosistema que podia imprimir en temps rècord la maqueta que necessitaven. Windforce, també situada al DFactory Barcelona, va oferir els seus serveis d’impressió de peces industrials de gran format.

Una maqueta amb un alt nivell de detall

El resultat de la col·laboració d’aquestes tres empreses va ser la producció d’una maqueta d’alta resolució, amb un alt nivell de detall respecte a l’original i en un temps rècord.

La maqueta estava a una escala d’1:4, els materials utilitzats per a la impressió van ser Dimengel 90 per a la impressora Massivit 1800 Pro i PET que es va utilitzar a la Builder Extreme 1500 Pro. La impressora Massivit 1800 Pro va ser la utilitzada per a gran part del projecte, fent que el temps total de fabricació fos de 40 Hores. Les peces més petites es van fabricar a la Builder 1500 Pro amb el material PET.

El postprocessat es va dur a terme a les instal·lacions de l’empresa A-Mida Prototipos, amb molta experiència en el sector. Es va tractar de polir, emmassar, ajustar i pintar totes les peces amb el color corporatiu de Picvisa.

Notícies relacionades