El Consorci participa en una jornada per promoure aliances en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible
19 de juny de 2020
- COCEMFE Barcelona i l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han organitzat la jornada “Objectius de Desenvolupament Sostenible en les associacions, ajuntaments i a les empreses”.
- L’esdeveniment s’emmarca dins del Conveni de Col·laboració que COCEMFE Barcelona té amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i se celebra en commemoració del 30è aniversari de COCEMFE Barcelona.
- Més d’una seixantena de persones han assistit de manera telemàtica a les ponències sobre què són i com implementar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’Organització de Nacions Unides.
Barcelona, 18 de juny 2020
COCEMFE Barcelona i l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB han celebrat aquest dijous 18 de juny la jornada “Objectius de Desenvolupament Sostenible en les associacions, ajuntaments i a les empreses”. Més d’una seixantena de persones han pogut participar i assistir telemàticament a les diferents ponències sobre què són i com implementar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’Organització de Nacions Unides.
La presidenta de COCEMFE Barcelona i de dones amb discapacitat DODISNAT, Montserrat Pallarès, ha inaugurat la jornada destacant el compromís de COCEMFE amb el compliment dels ODS. Pallarès ha remarcat que la discapacitat és un tema transversal en tots els articles de l’Agenda 2030 i que, per tant, cal assolir tots els Objectius. Per tal d’aconseguir-ho i poder garantir una millora de l’autonomia i les condicions de vida de les persones amb discapacitat, COCEMFE va engegar l’any passat la campanya Planeta 10 sota el lema “Per un món sostenible i inclusiu”.
Durant la jornada s’ha evidenciat la importància d’establir aliances entre diferents àmbits per poder assolir tots els ODS. “Estem aquí per posar en una mateixa taula tots els sectors implicats i poder compartir objectius”, ha assenyalat Pallarès, destacant la necessitat d’unir esforços entre ciutadania activa a través del teixit associatiu, administracions, Acadèmia i empreses.
L’esdeveniment s’emmarca dins del Conveni de Col·laboració que COCEMFE Barcelona té amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i, a més, s’ha celebrat en commemoració del 30è aniversari de COCEMFE Barcelona.
La jornada s’ha desenvolupat en tres taules temàtiques. Primer de tot, s’ha reflexionat sobre “El paper de les institucions”, amb ponències de Pere Navarro, Delegat Especial de l’Estat en el Consorci Zona Franca Barcelona; Baltasar Pozuelo, president d’AEPedrosa i Director General de l’Associació empresarial Àrea8; Guillem Espriu, Coordinador de Programes de Polítiques Socials de l’AMB; i Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i diputada delegada per les Polítiques de Participació, l’Agenda 2030 i els ODS.
A continuació, ha intervingut Carles Agustí, Consultor internacional en ODS acreditat per la IFGICT, en la taula titulada “Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el seu compliment”. I finalment, s’han compartit “Experiències d’implementació” amb les ponències de Marta Canas, comissionada dels ODS a COCEMFE Catalunya; Esther Jolonch, Directora de la Fundació Catalana de Paràlisi Cerebral; Emeteri Frago, consultor, assessor d’Àrea 8 i membre d’AEPedrosa; i Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent del Llobregat i vicepresident de l’AMB.
El paper de les institucions locals en el compliment dels ODS
L’Agenda 2030 presenta una oportunitat per a reorientar les prioritats i polítiques locals, i demostrar el rol dels municipis en la reducció de desigualtats i en l’assoliment dels ODS a nivell nacional i global. Per això, la primera taula s’ha centrat en “El paper de les institucions”.
Pere Navarro, Delegat Especial de la Zona Franca Barcelona, ha destacat com els ODS han de vertebrar les actuacions del Consorci de la Zona Franca, sobretot la seva aplicació en l’àmbit industrial. “Les aliances són importants per trencar barreres i per dissenyar el present i el futur”, ha remarcat Navarro.
De la mateixa manera, Guillem Espriu, Coordinador de Programes de Polítiques Socials de l’AMB, ha destacat la importància de les aliances com “una part important de l’estratègia metropolitana” i ha assegurat que els espais de consens i treball conjunt, com el consolidat entre l’AMB i COCEMFE Barcelona, són essencials per tirar endavant els Objectius.
Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i diputada delegada per les Polítiques de Participació, l’Agenda 2030 i els ODS, ha afegit que cal que les institucions assumeixin el lideratge, sempre tenint en compte la societat civil organitzada. “Des de l’àmbit local estem disposats a implicar-nos amb els diferents sectors per aconseguir aquests reptes”, ha conclòs Parlon, i s’ha posat a disposició de COCEMFE Barcelona i altres entitats per avançar cap a la plena inclusió de les persones amb discapacitat.
El president d’AEPedrosa i Director General de l’Associació empresarial Àrea8, Baltasar Pozuelo, ha remarcat també la importància d’establir connexions amb tots els sectors, també amb l’empresa. Pozuelo ha assegurat que les empreses petites ja estan connectades amb el compliment dels ODS per construir un món “més inclusiu i més femení”.
Com implementar els ODS en una crisi com la de la COVID-19?
Carles Agustí, Consultor internacional en ODS acreditat per la IFGICT, ha intervingut per explicar com les institucions, empreses i associacions poden detectar els objectius que els queden per complir i aplicar una estratègia per assolir-los.
La reflexió sobre el compliment dels ODS, però, no ha deixat de banda els dubtes i dificultats que suposa la situació actual generada per la Covid-19. “La pandèmia ens ha trasbalsat, i el problema de base és que quan es van plantejar els ODS no es van tenir en compte que pogués haver-hi una emergència a nivell global com la que hem tingut”, ha comentat la presidenta de COCEMFE Barcelona, Montserrat Pallarès. Esther Jolonch, Directora de la Fundació Catalana de Paràlisi Cerebral, ha compartit els nous reptes que els han sorgit durant la pandèmia per complir amb els ODS. Des de la Fundació, treballen estretament amb les entitats de COCEMFE per assolir-los. Tanmateix, la crisi de la Covid-19 ha trasbalsat moltes de les seves estratègies i, per exemple, han vist pràcticament impossible mantenir una gestió dels residus sostenible.
Per la seva banda, Marta Canas, comissionada dels ODS a COCEMFE Catalunya i membre d’Amputats Sant Jordi, ha remarcat la importància de comptar amb les persones amb discapacitat a l’hora de construir un món més inclusiu i sostenible. “COCEMFE Barcelona és una de les nostres grans aliances; el camí i la manera d’avançar tots junts”, ha destacat Canas, fent èmfasi en la necessitat d’unir esforços per un mateix objectiu.
Per la seva banda, Emeteri Frago consultor i directiu de AEPedrosa, ha posat l’èmfasi en la microempresa i les seves necessitats, entenent que en el moment actual la prioritat és la supervivència de bona part d’aquest sector empresarial i d’emprenedoria. “Per sumar esforços en línia al compliment dels ODS, ens cal guanyar grandària en noves formes col·laboratives i d’aliances. Aquest és el repte de les més de 360.000 empreses catalanes d’un sol treballador”.
Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent del Llobregat i vicepresident de l’AMB, ha tancat la jornada amb la seva ponència, posant l’èmfasi en la combinació dels ODS com a punt clau en les polítiques i iniciatives locals, construïdes conjuntament amb i per a la ciutadania.
Per acabar, Montserrat Pallarès ha agraït la participació a la seixantena de persones assistents i ha encoratjat a construir aliances amb COCEMFE Barcelona, l’AMB i altres entitats i institucions metropolitanes. “Hem de pensar en els ODS i veure com els assolim en situacions excepcionals. Avui no ho resoldrem, hem de seguir treballant en properes activitats i construir aliances entre nosaltres”, ha manifestat Pallarès.