Visites, esdeveniments i fires

El ministre Pedro Duque inaugura a la Zona Franca la primera incubadora europea de projectes empresarials d’impressió 3D del continent

 Imagen ministro Pedro Duque inaugurando la primera incubadora 3D

11 de febrer de 2019

  • És l’única incubadora dedicada a la manufactura additiva (3DP / AM) que forma part de la xarxa d’incubadores d’alta tecnologia europea que s’impulsen des de la Unió Europea

 

  • Les noves instal·lacions s’emmarquen en el projecte estratègic DFactory que es desenvolupa al Polígon de la Zona Franca de Barcelona i que, en els pròxims mesos, implicarà la primera pedra d’un nou edifici de 17.000 m2 que serà la primera fase d’un hub d’Economia 4.0 a Barcelona.

 

Barcelona, 11 de febrer de 2019.- El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha inaugurat avui la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D, 3D Factory Incubator, una iniciativa liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Leitat, i que compta amb el suport econòmic de fons FEDER a través de la Fundació INCYDE de les Cambres de Comerç espanyoles.

 

En l’acte, han participat també l’alcaldessa de Barcelona i presidenta del CZFB, Ada Colau, el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, el president de Leitat, Jordi W. Carnes, el president d’INCYDE, José Luis Bonet, i la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, entre altres autoritats.

 

El ministre Pedro Duque ha assenyalat sobre la incubadora que “iniciatives com aquestes són un exemple d’utilització de fons FEDER europeus i de col·laboració pública i privada per crear riquesa. Una riquesa basada en el coneixement i la innovació, just el que el nostre país necessita per avançar amb seguretat cap al futur“.

 

L’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha considerat que la incubadora “impulsa la metròpoli barcelonina com un dels grans pols d’innovació del sud d’Europa. Permetrà que els avenços de la impressió 3D impulsin el teixit productiu local i, en especial, les pimes, que creixen i es desenvolupen en un sector estratègic, i que genera ocupació de qualitat, com el tecnològic. És un pas endavant per a Barcelona com a referent d’una forma de produir i treballar més sostenible i eficient“.

 

La consellera Àngels Chacón ha posat de relleu que Catalunya “compta amb  90 empreses vinculades a la impressió 3D amb una facturació de més de 240 milions d’euros” i ha subratllat que aquest ecosistema i el d’start-ups existent és ja una base sòlida per l’enfortiment d’aquesta nova tecnologia de producció.

 

 

El delegat Pere Navarro ha subratllat que la incubadora 3D “mostra els canvis en la manera de fabricar, perquè les fàbriques del segle XXI poden estar en un edifici d’oficines com aquest. El model productiu tendeix cap a la col·laboració i, per això, estem davant d’una fàbrica d’oportunitats per al nostre teixit productiu. La incubadora, a més, és l’embrió del hub DFactory d’economia 4.0 que començarà les seves obres a la primavera“, ha assenyalat Navarro referint-se a la propera construcció d’una nau tecnològica de 17.000 m2 al cor del polígon de la Zona Franca.

 

Per part de la Fundació Leitat, Jordi W.Carnes ha considerat que la col·laboració de Consorci i Fundació Leitat “mostra l’evolució cap a la indústria del segle XXI, perquè som un país que no vol renunciar a la indústria, vam participar en la seva redefinició perquè segueixi estant a l’avantguarda“.

 

El president de la Fundació INCYDE, José Luis Bonet, ha subratllat que aquesta Incubadora d’Alta Tecnologia “encarna la perfecció el que les Cambres de Comerç volem ser al segle XXI: agents del canvi, de la transformació digital i del progrés, i sempre mitjançant la col·laboració publico-privada, treballant junts i unint esforços. El nostre compromís i responsabilitat és servir a les empreses i a la societat en general“.

 

Una aposta única a Europa

 

L’objectiu d’aquesta nova incubadora d’alta tecnologia és promoure el creixement d’iniciatives vinculades amb la impressió 3D mitjançant la creació d’un espai per a la incubació de pimes i microempreses relacionades amb aquestes tecnologies d’indústria 4.0. La Incubadora està cofinançada en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), mitjançant el Programa Operatiu Plurirregional d’Espanya 2014-2020, i opera sota l’Eix 3: Millora de la competitivitat de les PIME, concedit a través de la Fundació INCYDE.

 

La incubadora està ubicada a la seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ​​on ocupa una àrea total de 600 metres quadrats. La zona d’incubació inclou àrees de coworking, oficines, zona de disseny, producció i post processos, àrees de formació i sales de reunions. Així mateix, també proporciona a les empreses una àmplia gamma de serveis al llarg de tota la cadena de generació de valor: producció, consultoria de negoci, comercialització i certificació. Està equipada amb 4 impressores industrials 3D d’última generació, 3 mini-impressores, així com àrees de post-processament, disseny i metrologia.

 

Amb una inversió d’uns 3 milions d’euros, aquesta iniciativa de desenvolupament de projectes industrials i tecnològics preveu “incubar” més de 100 projectes empresarials en els propers cinc anys, ja que és capaç d’albergar uns 25 projectes per any, i també té capacitat tècnica per oferir serveis empresarials no presencials.

 

A la convocatòria d’incubands que va efectuar el 3DFactory Incubator fa uns mesos, van respondre 43 iniciatives de projectes d’impressió 3D, de les quals 34 van complir els requisits d’accés. Actualment, s’està procedint a la inscripció d’aquests emprenedors i empreses per adherir-se als serveis de la incubadora, procés que culminarà en els propers dies.

 

La 3DFactory Incubator té com a missió la prestació de serveis al col·lectiu empresarial i d’emprenedoria que incorporen la manufactura additiva com a part integrant dels seus models de negoci. Aquesta Incubadora d’Alta Tecnologia facilitarà que start-ups, autònoms innovadors i projectes d’emprenedoria corporativa trobin l’ambient i els recursos idonis per al seu aterratge al mercat i el seu creixement, afavorint així la competitivitat del teixit empresarial i emprenedor.

 

Puntal estratègic de la indústria 4.0

 

La incubadora pretén contribuir a dinamitzar la transformació productiva de les petites i mitjanes empreses cap a l’entorn de la indústria 4.0 de manera que, en línia amb els objectius de l’Estratègia UE2020 i Horitzó 2020, permetrà promoure la cooperació interregional, així com la col·laboració entre els agents del sector públic i les empreses, tant a nivell nacional com internacional.

 

Dins el marc generalista de l’economia 4.0, ha aparegut la tecnologia d’impressió en 3 Dimensions (3DP). La impressió 3D i, especialment, el seu ús intensiu a sistema de fabricació, redefinirà els sistemes productius incrementant la personalització del producte, la reducció dels estocs, la petjada de residus i impacte mediambiental i, per tant, la competitivitat dels sistemes de producció locals.

 

En tractar-se d’una tecnologia molt nova, encara cal una forta inversió en recerca i desenvolupament, així com en la generació d’espais d’incubació i transferència.

 

 

Suma d’esforços de tres entitats

 

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona és una empresa pública creada el 1916 que es finança amb fons propis per la seva gestió patrimonial del Polígon de la Zona Franca. Dedicada a la promoció econòmica, integra en el seu plenari a representants del Govern espanyol, l’Ajuntament de Barcelona i les principals entitats econòmiques de la ciutat. El focus corporatiu l’ha situat en contribuir a la transformació de les petites i mitjanes indústries cap a l’economia 4.0 i impulsant tecnologies disruptives com la impressió additiva.

 

Leitat és un Institut Tecnològic amb més de 100 anys d’història, 300 professionals, amb cinc seus a Terrassa, Barcelona, ​​Vilanova del Camí, València i Xile, i un pressupost de més de 30M€. La seva missió és col·laborar amb empreses i altres entitats per crear valor econòmic, social i sostenible, a través de projectes R + D + 2i i processos tecnològics des de la innovació i la creativitat. Leitat, està reconegut per la Generalitat de Catalunya (TECNIO) i pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

 

La Fundació INCYDE és una institució creada el 1999 per totes les Cambres de Comerç d’Espanya, dedicada al foment de l’esperit empresarial i la consolidació de les empreses, mitjançant la innovació. Inspirada en l’esperit empresarial de les cambres de comerç, compleix el paper formatiu i estructural en els seus programes formatius, així com amb la Xarxa de Vivers, coworking digitals i Incubadores d’Alta Tecnologia, que la Fundació posa al servei dels nous emprenedors Així, INCYDE cobreix tots els estadis d’un projecte empresarial, des del perfeccionament de la idea, passant per la seva incubació, acceleració, accés a finançament, i maduració.

 

Fins a la data, INCYDE ha invertit més de 250mm € dins i fora del nostre país, i ha posat en marxa la major Xarxa de Vivers d’Empreses d’Europa, amb 143 vivers treballant en Xarxa, 11 Incubadores d’Alta Tecnologia, i una Xarxa de coworking digitals. Des de l’any 2002 s’han incubat a les instal·lacions de INCYDE a més de 4.420 empreses.

 

Per descarregar imatges :
Enllaç fotos a WeTransfer: https://we.tl/t-0e8ltViEGE
Totes les fotografies a Flickr: https://www.flickr.com/photos/3dfactoryincubator/

Per descarregar vídeos :
Vídeo dels parlaments de les autoritats: https://we.tl/t-EhQ8kokjCq
Vídeo amb recursos de la visita: https://we.tl/t-wSCBuliSjj

economiaincydeleitatvisites institucionals

Notícies relacionades