La Zona Franca de Barcelona accelera amb el seu laboratori de mobilitat connectada

20 de maig de 2025

  • El CZFB està impulsant un laboratori amb infraestructura per a la mobilitat connectada que, a més de millorar la mobilitat i la seguretat viària, també vol ser un referent en la conducció connectada i intel·ligent.

 

  • Aquest matí ha realitzat una sèrie de proves amb un vehicle connectat que ha circulat amb trànsit real pel carrer 3, entre les rotondes dels carrers A i B, per verificar el funcionament de l’equipament.

 

  • Les tecnologies 5G i c-v2x juguen un paper clau, assegurant que la informació arribi als vehicles i a la infraestructura de la via de manera ràpida i fiable.

 

Barcelona, 20 de maig de 2025.- El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) continua avançant en la creació d’un laboratori referent en la conducció connectada intel·ligent, comptant amb la infraestructura adequada amb l’objectiu de millorar la mobilitat i la seguretat viària. Aquest matí, el carrer 3 del polígon industrial de la Zona Franca, entre les rotondes dels carrers A i B, s’ha convertit en un banc de proves per a un vehicle connectat, en un entorn de trànsit real, que ha servit per realitzar les comprovacions tècniques del funcionament dels equips instal·lats al carrer, així com la validació de la cobertura de la xarxa 5G.

El laboratori de mobilitat del CZFB estudia com els vehicles poden comunicar-se directament amb la infraestructura per millorar la seguretat i la fluïdesa del trànsit. Per a això, les tecnologies 5G i c-v2x tenen un paper clau en aquest projecte, assegurant que la informació arribi als vehicles i a la infraestructura de la via de manera ràpida i fiable. Aquest projecte ajuda a harmonitzar el trànsit i a millorar el comportament dels conductors i els gestors de trànsit i, per tant, comportarà menys accidents, menys congestions i una millor interacció entre els vehicles i les infraestructures.

El delegat especial de l’Estat en el CZFB, Pere Navarro, ha explicat com funciona aquest entorn de mobilitat intel·ligent: “es generen missatges automàtics a partir de dades obtingudes de sensors, càmeres, semàfors, altres vehicles i fins i tot estacions meteorològiques. Els missatges obtinguts s’envien als conductors, ajudant-los a prendre decisions més segures i ràpides”. Navarro ha afegit que “el Districte 4.0 és el lloc idoni per impulsar aquest laboratori de mobilitat connectada perquè ens demostra que gràcies a l’ús de les tecnologies disponibles podem ajudar a reduir accidents, millorar el trànsit i contribuir a que el transport sigui molt més sostenible. D’aquí que aquest sigui un projecte molt important per al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ja que millora la qualitat de vida de les persones”.

Per la seva banda, la directora general del CZFB, Blanca Sorigué, ha comentat que “al Districte 4.0 s’estan desenvolupant projectes altament innovadors i tecnològics fruit de la visió estratègica del Consorci de la Zona Franca de Barcelona de liderar la transformació digital de la indústria i impulsar la nova economia. El laboratori de conducció intel·ligent connectada n’és un exemple d’aquesta activitat econòmica que està contribuint a construir un futur més eficient, digital, segur i respectuós amb l’entorn”.

Notícies relacionades