La Zona Franca de Barcelona aprova els comptes de 2024 amb un benefici ordinari de 29,7 milions d’euros

15 de juliol de 2025
- El CZFB ha informat el plenari de l’entitat de l’inici imminent de les obres d’ampliació del DFactory Barcelona, que a finals de 2026 comptarà amb 60.000 m² de superfície dedicats a la indústria 4.0
- També ha aprovat la cessió al Port de Barcelona de la gestió i el manteniment de la via del tren del carrer 4 i ha informat que manté converses amb l’Ajuntament de Barcelona per construir l’edifici de l’Agència de Salut Pública a la Vall d’Hebron.
Barcelona, 15 de juliol de 2025.- El Plenari del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha aprovat avui els comptes anuals auditats corresponents a 2024, que registren un benefici de les operacions ordinàries de 29,7 milions d’euros. Durant l’exercici 2024, el CZFB ha assolit un import net de la xifra de negoci de 65,5 milions d’euros, cosa que suposa un increment de 2,4 milions d’euros respecte a l’exercici anterior. D’altra banda, el patrimoni net de l’entitat ascendeix als 654 milions d’euros, fruit del resultat de l’exercici. Cal destacar que el CZFB és una entitat pública que es finança íntegrament amb fons propis i mitjançant la gestió del seu patrimoni, de manera que la totalitat dels seus beneficis es destinen a impulsar la innovació i dinamitzar l’economia.
La sessió plenària del CZFB ha estat presidida per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, qui ha ressaltat que “el CZFB està ampliant el seu àmbit d’influència geogràfica amb el Districte 4.0, com una nova manera d’entendre la Zona Franca de Barcelona, que s’integrarà més a la ciutat, connectant-la més amb el centre i fent-la més eficient i sostenible. I en aquest sentit, des de l’Ajuntament de Barcelona treballarem amb el Consorci de la Zona Franca en projectes que tenen a veure amb la creació de noves infraestructures, amb l’impuls del transport públic, amb la infraestructura elèctrica… per convertir aquest Districte 4.0 en un pol de desenvolupament i en un nou motor econòmic de la ciutat de Barcelona.”
Ampliació del DFactory Barcelona
El CZFB ha informat el plenari de l’entitat de l’inici de les obres d’ampliació del DFactory Barcelona, que té previst començar els treballs d’urbanització aquest mateix mes. Aquesta segona fase d’ampliació permetrà passar dels 17.000 m² de superfície actuals als 60.000 m² previstos per a finals de 2026, consolidant-se com la major iniciativa pública que, en contacte amb el sector privat, fomenta la col·laboració entre tecnologies innovadores i talent creatiu relacionat amb la indústria 4.0: robòtica, impressió 3D, sensòrica, intel·ligència artificial, IoT, realitat augmentada i virtual, blockchain o nanotecnologia.
El delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, ha explicat que “començarem molt aviat les obres d’ampliació del DFactory Barcelona, amb les quals afegirem 50.000 m² més construïts. Aquesta experiència industrial que vam començar a la tardor del 2021 ara creixerà per continuar oferint, no només una ubicació singular a totes les empreses dedicades a la indústria 4.0, com la sensòrica, la robòtica o la impressió 3D, sinó també l’oportunitat de relacionar-se entre elles per generar nous negocis.“ En aquest sentit, Navarro ha avançat també que “en els propers mesos començarem la urbanització de tot l’entorn del DFactory Barcelona i la construcció d’un cub de 1.000 m² de vidre, que serà un gran centre d’esdeveniments, no només a nivell industrial o relacionats amb l’economia, sinó de tota mena. També construirem tres edificis, dos dels quals destinats a la instal·lació d’empreses, especialment relacionades amb el món de la salut, l’alimentació i la recerca, entre d’altres. L’altre edifici serà de serveis i volem que tot el conjunt d’aquests tres edificis sigui un gran nucli de referència de la industria 4.0 mundial.”
Avanços per a la construcció de l’edifici de l’Agència de Salut Pública
D’altra banda, durant la sessió plenària, el delegat especial de l’Estat al CZFB també ha informat que “estem en converses per tancar un acord amb l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el qual el Consorci de la Zona Franca de Barcelona s’implicarà en la construcció de l’edifici de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ubicat davant de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Aquest acord comporta una inversió de 40 milions d’euros i va en la línia del nostre compromís per impulsar la indústria 4.0. En aquest edifici s’ubicaran laboratoris com els que també s’instal·laran a la segona fase del DFactory. Considerem que es tracta d’una iniciativa molt positiva, no només per al CZFB, sinó sobretot per a la ciutadania de Barcelona.”
El Plenari del CZFB també ha aprovat per unanimitat la cessió al Port de Barcelona de la gestió i el manteniment de la via del tren que passa pel carrer 4 del Polígon Industrial de la Zona Franca, sent el principal accés al Moll Prat de l’entitat portuària.
Actualització del pla estratègic 2025-29
Per la seva banda, Blanca Sorigué, directora general del CZFB, també ha fet un informe de seguiment del pla estratègic per al període 2025-2029 que “suposa una actualització de l’estratègia del CZFB amb el focus en impulsar projectes de desenvolupament econòmic i social per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i de les ciutadanes, d’integració urbana i de compliment dels criteris ESG. Aquest pla estratègic serveix per crear espais perquè les empreses puguin ubicar-s’hi i puguin crear llocs de treball.” Sorigué també ha comentat que “fa tres anys vam llançar el programa Feel the ZF Power amb l’objectiu que nens i nenes en edat escolar d’11 a 16 anys coneguin l’activitat de les empreses de la Zona Franca i del DFactory Barcelona amb l’objectiu de despertar vocacions STEM, especialment en les nenes. El resultat ha estat molt positiu i volem estendre l’àmbit d’actuació a tot el territori amb l’objectiu d’impactar més de 3.000 nens i nenes.”
El Consorci de la Zona Franca de Barcelona també ha presentat als membres del plenari el llibre sobre la sisena etapa de la seva història, que comprèn els anys 2018 a 2024, i que sota el títol ‘La creació de la fàbrica de les oportunitats’ detalla la transformació que ha patit l’entitat, marcada per la seva clara visió estratègica d’impulsar-se i convertir-se en una entitat referent de la indústria 4.0 i la nova economia, amb la innovació, la sostenibilitat i el compromís pels criteris ESG com a eixos estratègics.