La Zona Franca de Barcelona mostra la seva activitat dinamitzadora davant del seu plenari
19 de juliol de 2022
- El plenari ha conegut en detall les dades del concurs per ocupar els terrenys de Nissan, que han comptat amb un ple consens després de mesos de treball de la taula de reindustrialització.
- El CZFB, que ha celebrat la 22a edició del SIL, centra la seva activitat més immediata en l’organització del BNEW 2022, la consolidació de DFactory Barcelona, i el projecte New Post Barcelona.
- L’entitat va aconseguir reduir un 25,3% el deute financer el 2021, fins als 11,6 milions d’euros.
Barcelona, 19 de juliol 2022.- El consell plenari del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha reafirmat avui el treball de l’entitat en matèria d’innovació, amb els objectius d’impulsar la transformació del teixit productiu i reforçar la projecció de la ciutat de Barcelona i la seva regió metropolitana a nivell internacional.
En aquest sentit, s’ha donat a conèixer que la 3D Incubator, impulsada conjuntament amb Leitat i amb el suport de fons FEDER a través de la Fundació INCYDE de les Cambres de Comerç d’Espanya, ha assolit els 92 projectes incubats. Així mateix, s’ha comunicat que DFactory Barcelona, node d’indústria 4.0, ja es troba en ple funcionament i compta amb 30 empreses a les seves instal·lacions. La iniciativa destaca per ser l’únic projecte públic conegut d’aquestes característiques i un dels únics a tot el món, juntament amb iniciatives privades similars a Nova York, París i Berlín. El CZFB espera que el DFactory Barcelona permeti una major captació d’inversió i talent per a la ciutat comtal.
A la reunió també s’han donat a conèixer en detall les condicions del concurs per ocupar els terrenys de l’antiga planta de Nissan. A més d’especificar els terminis de la licitació, s’ha insistit en la feina feta durant mesos per la taula de reindustrialització, formada pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, la Generalitat de Catalunya, Nissan, els sindicats de l’empresa i el CZFB, per assolir un consens.
Activitat 2022
A més, el plenari ha repassat els principals projectes en els quals està centrada l’entitat aquest 2022, entre els quals destaquen el Saló Internacional de la Logística (SIL), la Barcelona New Economy Week (BNEW), i el New Post Barcelona. En referència al SIL, després de la pausa obligatòria per la situació sanitària, el CZFB ha recuperat la seva celebració, que a principis de juny va reunir més de 12.000 experts del sector procedents de 81 països, consolidant-se com una de les majors fires mundials de la Logística, Transport, Intralogística i Supply Chain i el referent a Espanya, el Mediterrani i Amèrica Llatina.
Així mateix, l’entitat treballa en l’organització de la tercera edició de la Barcelona New Economy Week (BNEW), una trobada híbrida i amb format televisat que ha aconseguit posicionar Barcelona com la capital de la nova economia. Del 3 al 6 d’octubre es donaran cita 600 experts dels sectors immobiliari, indústria digital, mobilitat, talent i inversió per abordar els riscos i oportunitats que ofereix l’economia post pandèmica. En aquesta ocasió, el vertical Experience, centrat en donar visibilitat a l’oferta d’oci, cultura i gastronomia de la ciutat de Barcelona, serà 100% presencial. Aquesta nova edició tindrà lloc al DFactory Barcelona, una altra de les grans prioritats del CZFB per contribuir a la transformació del teixit empresarial i productiu.
D’altra banda, l’entitat està enfocada en la fase preliminar del projecte de New Post Barcelona amb l’objectiu de contribuir a la millora de tres grans reptes: l’elevada taxa atur juvenil, la manca de persones degudament formades per ocupar nous perfils professionals i una major agilitat en l’actualització del currículum formatiu dels centres educatius. Per al desenvolupament d’aquesta iniciativa, el 2020 el CZFB ja va arribar a un acord d’intencions amb Correus i amb l’Ajuntament de Barcelona.
El delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, ha destacat que “Barcelona i la seva regió metropolitana compta amb totes les característiques necessàries per liderar la transformació cap a una nova economia. No obstant, és imprescindible l’existència d’iniciatives com les que estem impulsant des del CZFB per accelerar i consolidar aquesta evolució”. “La col·laboració publicoprivada cobra cada vegada més importància i des de l’entitat treballem per potenciar aquesta fórmula en el nostre entorn”, ha afegit.
Resultats 2021
El plenari també ha validat avui els comptes anuals del 2021, entre els quals destaca una reducció del 25,3% del deute financer respecte al 2020, fins als 11,6 milions d’euros. Així mateix, es registren uns ingressos d’explotació de 54,9 milions d’euros, amb un benefici de les operacions ordinàries de 14,1 milions d’euros i unes despeses d’explotació de 50,9 milions. Es tracta d’ uns resultats ordinaris molt similars als registrats en l’exercici anterior. D’aquesta manera, i amb uns beneficis extraordinaris de 55 milions d’euros, marcats per la venda dels terrenys a Mercabarna, el patrimoni net del CZFB ascendeix als 554,5 milions d’euros. L’entitat pública es finança íntegrament de fons propis i amb la seva gestió patrimonial, de manera que tots els seus beneficis són destinats a impulsar la innovació i dinamitzar l’economia de la ciutat comtal.