Innovació

Leitat1 arriba als malalts de les UCIs com a respirador de campanya acreditat

respirador

7 d'abril de 2020

El respirador de campanya Leitat1 ha funcionat correctament en les primeres proves realitzades amb pacients en l’UCI de l’Hospital Parc Taulí, que s’ampliran imminentment en vari hospitals més de Catalunya.

 Amb l’aprovació de l’Agència Espanyola del Medicament l’objectiu actual és accelerar la producció i distribució del respirador abans del col·lapse de les urgències mèdiques.

En poc més d’una setmana, el disseny del primer respirador de campanya, Leitat 1, fruit de l’aliança entre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), HP i Leitat (Tecnio) al costat del CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell és completament funcional. Així ho corroboren les primeres proves realitzades amb un pacient afectat pel virus COVID-19, que s’han dut a terme a l’Hospital Parc Taulí.

 

El respirador, dissenyat per l’enginyer sènior de Leitat, Sr. Magí Galindo, i validat mèdicament per l’equip del Dr. Lluís Blanch, del Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica; ha estat millorat des del prototip inicial mitjançant la incorporació de sensors volumètrics, sensors de pressió o alarmes d’oxigen, entre d’altres aspectes, per a facilitar el seu ús per part del personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un major període de temps en la respiració assistida de pacients greus amb coronavirus que s’ha passat a denominar Leitat1.3.

Després de les primeres proves satisfactòries amb humans, es durà a terme l’extensió de l’assaig clínic a tota Catalunya, començant una primera fase de manera imminent en varis hospitals (Parc Taulí de Sabadell, Vall d’Hebron, Hospital de la Mar, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital General de Granollers) sota la coordinació del Dr. Ricard Ferrer (Dir. UCI Vall d’Hebrón), responsable del dispositiu UCI única de Cataluña.

Per l’aprovació per part de l’Agència Espanyola del Medicament, es van dur a terme a Applus els assajos i optimitzacions, junt con els tècnics de Leitat, per a garantir la seguretat dels respiradors, i permetre que l’Agència Estatal de Medicaments i Productes Sanitaris pogués finalment certificar el respirador i autoritzar la seva utilització per a contribuir a evitar el col·lapse de les urgències mèdiques espanyoles.

Es tracta d’un respirador robust i compacte format per peces impreses en 3D amb la tecnologia d’HP Multi Jet Fusion (MJF) i dissenyat per a ser industrialment escalable, de manera que es pugui aconseguir una producció diària de 50 unitats, a un cost 10 vegades inferior al d’un respirador convencional.

Una vegada obtingut el suport de les autoritats sanitàries, s’accelerarà la producció que es concentrarà i assemblarà en les instal·lacions de la Fundació Cares. Les peces seran impreses en les infraestructures del CZFB comptant amb el suport de la 3D Factory Incubator i el Hub de 3D (IAM3DHUB). També s’ha sumat l’empresa Bosch Siemens Home Appliance (BSH), i es mantenen contactes amb altres com Airbus amb les quals s’està compartint coneixements i capacitats tècniques per al desenvolupament del projecte en el que acabarà sent una nova versió del respirador (Leitat2.0).

El respirador Leitat1 (@respira_leitatX) ha rebut diferents contribucions tant de particulars com d’empreses (entre les quals cal destacar les de Cellnex i Almirall) i els seus promotors estan coordinant diferents col·laboracions amb altres projectes similars tant nacionals com internacionals.

leitat

Notícies relacionades