Les startups de la Logistics 4.0 Incubator del CZFB superaran els 46 milions d’euros de facturació aquest any

9 de juliol de 2025

  • La incubadora dedicada a la logística 4.0 del Consorci de la Zona Franca de Barcelona compleix dos anys d’activitat amb un balanç molt positiu: 59 startups incubades, 457 llocs de treball generats, més de 1.500 clients i un total de 111 premis i reconeixements.

 

  • El percentatge de supervivència dels projectes incubats és del 88,1% i els casos d’èxit es succeeixen amb una empresa amb més de 60 treballadors i una altra que supera els 5 milions d’€ de facturació, entre d’altres exemples.

 

Barcelona, 9 de juliol de 2025 – La Logistics 4.0 Incubator, la incubadora dedicada a la logística 4.0 impulsada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) amb la col·laboració de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d’Espanya, acaba d’assolir el seu segon aniversari. El balanç d’aquests dos primers anys d’activitat del Logistics 4.0 Incubator és molt positiu després d’haver incubat un total de 59 projectes., 33 dels quals encara formen part d’aquest programa. Fins ara, els resultats són molt positius, amb una taxa del 88,1% de supervivència, ja que només 7 startups han cessat la seva activitat fins al moment.

En total, tots els projectes que han passat per la Logistics 4.0 Incubator del CZFB han ocupat 457 professionals i van tancar l’any passat amb una xifra de negoci de 29.091.545 milions d’euros. A més, les 59 empreses emergents de la Logistics 4.0 Incubator preveuen finalitzar el 2025 amb una facturació de 46.568.000 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 60% respecte a l’any anterior.

De les 59 startups incubades, 20 d’elles són internacionals, xifra que suposa un 33,9% del total. La Logistics 4.0 Incubator del Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha acollit durant aquests dos anys projectes procedents de Polònia, Suècia, Ucraïna, Costa Rica, Dinamarca, Iran, Regne Unit, Colòmbia, Rússia, Veneçuela, Estats Units, Nicaragua, Argentina, Índia, Croàcia, Mèxic i França.

El delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, ha fet una valoració molt positiva d’aquests dos anys d’activitat. “Els excel·lents resultats de la Logistics 4.0 Incubator són una mostra més que demostren la importància de la col·laboració entre el sector públic i privat, que en aquest cas ens ha permès impulsar un hub logístic a Barcelona obert a la innovació, la digitalització, el talent digital i la sostenibilitat. Des del CZFB continuarem apostant per consolidar aquest sector amb l’objectiu d’augmentar l’impacte econòmic, creant un teixit empresarial de qualitat amb un retorn positiu cap a la societat i la indústria”. Navarro també ha recordat que “en aquests dos anys d’activitat hem ajudat 59 iniciatives que estan oferint serveis de valor afegit al col·lectiu empresarial, científic i tecnològic, per dissenyar productes i processos innovadors que estan transformant la indústria logística. Junts estem contribuint a què el sector de la logística sigui avui més digital, connectat i eficient, i que aposti clarament, i de manera decidida, per la innovació i la sostenibilitat”.

 

Només 8 startups fundades per dones

 

La Logistics 4.0 Incubator és un clar exemple de la poca presència femenina en l’ecosistema emprenedor, ja que només 8 de les 59 startups que han estat a la Logistics 4.0 Incubator han estat fundades per dones. Aquesta xifra representa un 13,6% del total i és lleugerament inferior a la mitjana de l’ecosistema emprenedor europeu, que compta amb un 17% de dones fundadores de startups, segons dades de l’observatori per a l’emprenedoria. De la mateixa manera, un 36,5% de les treballadores de les startups incubades a la Logistics 4.0 Incubator són dones, per un 63,5% que són homes.

En aquest sentit, Blanca Sorigué, directora general del CZFB, ha explicat que “la presència femenina continua estant infrarrepresentada en l’ecosistema emprenedor, en els sectors tecnològics i en les professions STEM, de forma notòria. Per això, des del CZFB, estem impulsant iniciatives com és el cas del programa Feel the ZF Power –que acosta nenes i adolescents a les empreses de la Zona Franca per fomentar vocacions tècniques–, la Barcelona Woman Acceleration Week –que celebrem entorn del 8 de març–, o el Consell de la Dona de la Zona Franca –on donem visibilitat al talent femení del nostre entorn”. La directora general del CZFB també ha destacat que “la Logistics 4.0 Incubator fomenta el desenvolupament de les tecnologies més innovadores aplicades a la logística però també el seu caràcter sostenible, ja que tots els projectes aprovats compleixen uns requisits de respecte i cura del medi ambient; i fins i tot molts d’ells basen la seva raó de ser en la sostenibilitat, seguint les pautes de l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament de les Nacions Unides”.

 

Casos d’èxit

 

Durant l’acte de celebració del segon aniversari de la Logistics 4.0 Incubator s’han presentat alguns dels molts casos d’èxit de projectes, que han estat incubats a la Zona Franca de Barcelona i que s’han convertit en empreses consolidades amb una activitat innovadora d’èxit. Hi ha molts exemples, com el d’una empresa que l’any passat va facturar prop de 5 milions d’euros mitjançant la implementació de solucions Click & Collect, oferint un punt de recollida intel·ligent mitjançant un sistema de taquilles que permet gestionar el lliurament, la recollida i la devolució de qualsevol compra refrigerada i de paqueteria. Aquesta empresa ja supera els 155 clients arreu del món. En aquest sentit, també destaca una altra empresa de taquilles intel·ligents que ja és present a 1.000 punts i aquest any preveu finalitzar amb una facturació de 6 milions d’euros.

També destaca una plataforma de reclutament de candidats que genera un CV professional a tots ells. Aquesta plataforma permet als candidats disposar d’accés a cursos de formació d’eines informàtiques, SaaS, cursos especialitzats… I, a més de validar la realització d’aquests cursos, també realitza una entrevista posterior amb IA i formula preguntes al candidat, facilitant el filtre previ als departaments de RRHH. En aquesta plataforma, que es va crear fa menys de 3 anys, ja hi treballen 10 persones, tenen més de 60 clients i preveuen superar els 3 milions d’euros de facturació al llarg d’aquest any.

Un altre exemple d’èxit és el d’una empresa de programari per al transport terrestre, que incorpora funcionalitats basades en IA per a la prevenció d’accidents de trànsit, prevenció de robatoris i la millora en la comunicació amb els conductors autònoms. Es va fundar el 2021 i avui ja compta amb 60 treballadors, supera els 100 clients i preveu facturar 3 milions i mig d’euros el 2025.

També cal destacar el cas d’una plataforma web tecnològica que connecta empreses exportadores i importadores amb empreses de transport, obtenint un millor preu a través de la xarxa de proveïdors. Aquesta plataforma, que té 70 clients i l’any passat va facturar 2 milions d’euros, és un altre dels molts casos d’èxit que han estat impulsats des de la incubadora de logística 4.0 del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

 

Fites tecnològiques desenvolupades per les empreses emergents

 

Cal recordar que aquest programa d’incubació té diferents focus en tecnologies emergents dins de la logística 4.0, com la impressió 3D, la robòtica i els magatzems automatitzats per optimitzar els processos, la Internet de les Coses (IoT), el Big Data per convertir les dades en insights de negoci, l’última milla (un element clau en el comerç electrònic); a més de la Intel·ligència Artificial (IA) o la logística verda. Una de les característiques essencials del Logistics 4.0 Incubator és el foment del desenvolupament de les tecnologies més innovadores aplicades a la logística, però també el seu caràcter sostenible, ja que tots els projectes aprovats compleixen uns requisits de respecte i cura del medi ambient, i fins i tot molts d’ells basen la seva raó de ser en la sostenibilitat, seguint les pautes de l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament de les Nacions Unides.

Notícies relacionades