DFactory

L’innovador projecte ICIL LAB se situarà en el DFactory Barcelona

Presentació projecte ICIL

28 de novembre de 2022

  • El ICIL Lab sorgeix fruit d’un acord estratègic entre el CZFB, ICIL i BCL per a millorar la competitivitat dels professionals i de les companyies del sector logístic.

 

  • Aquest projecte té com a objectiu innovar en la formació dels professionals logístics mitjançant l’ús de noves tecnologies com poden ser les eines de simulació, la gamificació i la virtualització (metavers).

 

  • Aquesta iniciativa també compta amb el suport d’altres institucions com el Port de Barcelona, SEAT o la Universitat de Barcelona

 

Barcelona, 28 de novembre de 2022. El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), el Institute for Careers and Innovation in Logistics & Supply Chain (ICIL) i el Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL) han tancat un acord per a situar i desenvolupar el projecte ICIL LAB en les instal·lacions de l’edifici del Dfactory Barcelona, un ecosistema únic dedicat a la indústria 4.0 per a potenciar el networking i la creació de sinergies.

Aquest acord estratègic permet millorar la competitivitat dels professionals i de les companyies del sector logístic a través del ICIL LAB i de l’espai avantguardista i punter en el qual s’ha convertit DFactory. A més, aquesta iniciativa també compta amb el suport d’altres institucions com el Port de Barcelona, SEAT o la Universitat de Barcelona.

El projecte ICIL LAB, pioner en el sector, va ser creat amb l’objectiu d’innovar en la formació per a capacitar als professionals de la logística mitjançant l’ús de noves tecnologies que el sector ha d’afrontar a partir d’eines de simulació, gamificació i virtualització (metavers). D’aquesta manera, amb el nou acord, el laboratori busca reforçar l’assimilació de coneixements i competències mitjançant la metodologia learning by doing, basada a desenvolupar habilitats en un context real.

Seguint el camí traçat fins ara pel laboratori, les tres institucions desenvoluparan, dins de l’àmbit de la cadena de subministrament, una àrea d’experimentació i enteniment sobre els nous reptes en digitalització, sostenibilitat i noves tecnologies, que el sector ha d’afrontar amb metodologies aplicades a partir d’eines de simulació, gamificació i virtualització (metavers). El ICIL LAB ha servit per acostar-se de manera pràctica a les diferents àrees de gestió de la producció, les xarxes de distribució i magatzems i el transport, incloent-hi el de llarga distància, el local i el d’última milla. L’objectiu ara és crear, amb vocació innovadora, un entorn amb especial èmfasi en aspectes com la producció additiva (impressió en 3D), la robòtica col·laborativa, la realitat augmentada o el blockchain.

Per tot això, el DFactory es converteix en l’escenari ideal per a aconseguir una forta projecció en el sector. Aquest edifici s’ha convertit en un important referent per al sud d’Europa en els avanços digitals més disruptius, coneixent-se com la fàbrica del futur. El CZFB ha aconseguit establir un ecosistema amb projectes capdavanters en el terreny de la impressió 3D, robòtica, ciberseguretat, blockchain o intel·ligència artificial. Avui dia, el DFactory Barcelona compta amb unes instal·lacions de fins a 17.000m2 en quatre plantes amb espais oberts, diàfans i digitals en les quals treballen al voltant de 500 persones i una trentena d’empreses.

Com a exemple de la bona entesa entre aquestes institucions, el passat 23 de novembre aquest mateix edifici, el DFactory Barcelona, va acollir la 18a edició dels “Debats ICIL”, punt de trobada on es van tractar els problemes i les noves tendències en la gestió de les cadenes de subministrament, així com compartir els coneixements pràctics més importants de la mà d’empreses líders del sector. Així, durant la jornada, van participar representants d’empreses d’alt nivell, com IBM , Mahou San Miguel, Desigual, Mango, Grupo Carreras, XPO, Fujitsu, Exotec , Affinity Petcare, CAPSA Foods o Veeppe.

Pere Navarro, delegat especial de l’Estat en el CZFB, ha afirmat que aquest acord és possible gràcies al coneixement i l’aportació dels diferents camps que posseeix cadascuna de les institucions. D’aquesta manera, creem l’objectiu comú de situar a la ciutat i la regió com a centre avantguardista en la logística de la indústria 4.0.

Per part seva, Santiago Bassols, director general de BCL, ha explicat que el laboratori és un projecte molt important en el desenvolupament de la innovació en la cadena de subministrament i per tant en la millora competitiva de tot el sector logístic.

En opinió de Xavier Rius, director del ICIL, el laboratori té com a objectiu convertir-se en un referent internacional i ser un pol d’atracció de talent en l’àmbit logístic; d’aquesta manera, el ICIL segueix la seva ferma trajectòria com a institució líder en el sector.

Notícies relacionades