Cap a una nova economia en femení

Imatge dones treballant ordinador

1 de març de 2022

Quelcom que caracteritza la nova economia és que aquesta no es refereix a un sector concret, sinó a una nova forma de producció i consum, conseqüència dels canvis tecnològics relacionats amb les tecnologies de la informació, les comunicacions i la globalització. Entre els seus màxims valors se situen: sostenibilitat, innovació, transparència, compromís, tecnologia, etc.

En aquest nou escenari, hi ha coincidència: el rol femení ha de prendre protagonisme en aquesta nova economia de creació de valor social, mediambiental i, com a conseqüència d’això, benefici econòmic.

I al 2022, la societat ja no espera que aquest valor quedi en certes esferes i cercles tancats, si no que exigeix que sigui patrimoni de tots.

És a dir, no es pot contribuir a una societat i una economia que fomenti la qualitat de vida i la dignitat de les persones sense practicar la igualtat en la contractació, en les polítiques de remuneració i en la promoció.

La nova economia comporta grans oportunitats i reptes, però adaptar-se als canvis ja no és suficient, l’única possibilitat de subsistir és crear el que ve. Per a això, les noves tecnologies, la diversitat de perspectives, gèneres i disciplines són prioritàries d’ aquest nou escenari.

Per a això és urgent no ajornar les millores per eliminar la discriminació ocupacional, especialment mitjançant la promoció de la participació igualitària de les dones en ocupacions altament qualificades, en els sectors científic, tecnològic, d’ enginyeria i de les matemàtiques, així com en els llocs de direcció.

Segons un estudi de Bank of America, d’assolir-se la igualtat efectiva, el PIB global podria augmentar uns 28 billons de dòlars (23,4 bilions d’euros) el 2025. Aquesta dada pot millorar si es presta atenció a la demanda que sectors com els que la realitat virtual, la intel·ligència artificial i la ciència de dades estan demanant, aprofitant la necessitat i convertint-la en una oportunitat per a la incorporació del talent femení a les seves professions relacionades.

Emprenedoria i tecnologia són els dos factors que treballen a favor d’aquest futur i, sobretot, de la presència de la dona en aquest escenari laboral a llarg termini. Les oportunitats reals de les dones estaran relacionades amb la seva preparació i presència en aquests nous sectors de la nova economia: ja siguin dones enginyeres, químiques, economistes, biòlogues, sociòlogues… D’aquesta forma es potenciarà una innovació més igualitària i responsable, que aposti per la sostenibilitat, peça clau per a un món tan global i complex com l’actual.

És vital transitar cap a aquesta nova economia amb més presència femenina: la farà més sostenible i regenerativa, més col·laborativa, més justa i orientada al bé comú. També un lideratge empresarial amb major presència de dones serà crucial per a la plena recuperació econòmica i per a la innovació.

Articles relacionats