La impressió 3D, vector estratègic de competitivitat a la nova economia
21 de desembre de 2021
La producció additiva, més coneguda com a impressió 3D, s’ha convertit en els darrers anys en pedra angular dels nous processos de fabricació. L’elevat grau de personalització que permet, la seva capacitat per produir a demanda i sense necessitat de comptar amb estocs o la llibertat que possibilita en el disseny són factors que, juntament amb la seva major sostenibilitat ambiental, han contribuït a consolidar-la com una de les tecnologies més prometedores per al sector industrial i la nova economia.
Tot i tractar-se d’una especialització relativament recent, Catalunya i Espanya ja tenen grans referents en aquest àmbit que fa anys que despunten en aquest sector encara jove, però que serà clau a l’hora de garantir un teixit industrial competitiu en el futur. De fet, segons l’informe ‘Noves tendències i necessitats formatives al sector de la impressió 3D’, l’àrea metropolitana de Barcelona ja és un dels principals pols d’impressió 3D del món.
Una de les companyies que lidera aquest camí és Drukatt, una innovadora enginyeria catalana que compta amb més de 25 anys d’experiència aportant solucions de disseny, optimització i fabricació de components mecànics per a la indústria 4.0. De fet, és una de les 76 empreses que han passat per la 3D Incubator, la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D impulsada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i Leitat amb el suport de Fons FEDER a través de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d´Espanya.
Drukatt, ja totalment consolidada, és un cas clar d’èxit de l’important paper que aquest tipus d’espais i aliances estratègiques juguen a l’hora d’impulsar negocis incipients, però amb una gran projecció.
Un profund know-how que marca la diferència
L’alt grau de coneixement dels seus professionals sobre els requeriments i les normatives pròpies del sector industrial és un dels secrets de l’èxit de Drukatt, ja que li permet aportar un valor afegit important en termes d’agilitat i eficàcia, proposant solucions sòlides i òptimes per a cada repte de fabricació. D’aquesta manera, no només fabriquen components, sinó que els replantegen perquè siguin més perdurables i aconseguir un estalvi en els costos gràcies als processos de Drukatt Mechanics Rethink i Drukatt Waitless Manufacturing.
Això es tradueix en un important actiu diferencial, ja que les companyies veuen com augmenta la seva productivitat alhora que redueixen temps i costos.
Entre els seus clients hi ha gegants de la talla de Repsol, Seat, Endesa, Damm, Roca, Ficosa, Wallbox o Chupa Chups, i són els distribuïdors oficials a Espanya d’Apium, una potent empresa alemanya d’impressores 3D industrials per a fabricants de components en plàstics d’alt rendiment. Ara, i després de l’entrada al novembre del 2020 d’Integra Capital SCR al seu accionariat, s’han fixat l’objectiu d’assolir el lideratge nacional del sector. Per aconseguir-ho, acaba d’ampliar el seu abast i capacitat productiva mitjançant unes noves instal·lacions a Rubí que abasten més de 300m2. Un moviment que, sens dubte, consolidarà la posició de Catalunya al capdamunt de la innovació en solucions additives per a la indústria 4.0.