La paritat avança, però lentament

 Imatge blog: La paritat avança, però lentament

27 de gener de 2023

La paritat entre homes i dones en els camps econòmic, polític, educatiu i sanitari està millorant en els últims anys, encara que a un ritme massa lent, segons posa de manifest l’últim informe sobre la bretxa de gènere del Fòrum Econòmic Mundial (WEF), que calcula que al ritme actual faran falta 132 anys per a tancar-la.

L’estudi, que la institució organitzadora del Fòrum de Davos elabora anualment des de fa 16 anys, indica alguns progressos respecte a 2021 (any en què el temps calculat per a acabar amb la bretxa era de 136 anys). Així, l’índex global de bretxa de gènere, en el qual un percentatge del 100% significaria paritat total entre gèneres i un 0% disparitat completa, se situa en 2022 en el 68,1%.

En el camp de la participació política (parlamentaris, ministres i caps d’Estat segons gènere) és on la bretxa és major (22%), la qual cosa es tradueix en què la presència d’homes és gairebé quatre vegades major que la de dones, un problema que al ritme actual trigarà 155 anys a solucionar-se.

En quant a la participació econòmica (igualtat salarial, presència en la població activa, treballadors especialitzats…) l’índex és també relativament baix, del 60,3% i el Fòrum Econòmic Mundial calcula que falten 151 anys per a aconseguir la paritat.

Islàndia és, per tretzè any consecutiu, el país amb major igualtat de gènere en el món, seguit per altres dues nacions nòrdiques (Finlàndia i Noruega) i a continuació per Nova Zelanda, Suècia, Ruanda, Nicaragua, Namíbia, Irlanda i Alemanya. França ocupa el lloc 15è d’una llista de 146, Espanya el 17è i els Estats Units el 27è.

L’informe estudia entre altres aspectes la presència de dones en llocs de lideratge en empreses i institucions, indicant que la paritat gairebé s’aconsegueix en organitzacions no governamentals i institucions (47% de dones en llocs de lideratge), educació (46%) o serveis socials (45%).

En altres camps les xifres són molt inferiors: en empreses energètiques, per exemple, només un 20% de les posicions de poder estan en mans de dones, i aquest percentatge ni tan sols s’aconsegueix en sectors com el d’infraestructures o l’industrial, d’acord amb les estadístiques presentades per l’informe.

Articles relacionats