Les fàbriques del futur
8 d'abril de 2024
La quarta revolució industrial o indústria 4.0 suposa una nova era de les nostres fàbriques caracteritzada per l’automatització, la connectivitat i la digitalització. Molts fabricants hauran d’adaptar-se a aquest nou entorn si volen ser competitius. La Unió Europea ja ha creat una associació públic-privada denominada “Fàbriques del futur”.
La iniciativa suposa un impuls perquè la indústria manufacturera afronti el futur caracteritzat per un nou escenari tecnològic i mediambiental. Es tracta d’aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix la indústria 4.0. Aquest nou escenari també imposa noves regles de competitivitat que passen per la fabricació de productes d’alt valor agregat que respongui d’un forma àgil i eficient a les demandes d’un mercat que canvia constantment. Aquesta adaptació és la que permetrà a aquestes empreses continuar exercint un paper important en una xarxa de producció dinàmica i, sovint, global.
Les fàbriques del futur se centren en digitalitzar els seus processos, treure el màxim partit a les noves tecnologies de producció, així com a gestionar l’energia i els materials d’una forma cada vegada més circular. Al costat de la innovació tecnològica i la sostenibilitat, la innovació social també és una prioritat absoluta, un procés que implica centrar-se en la implicació personal, la creativitat i l’autonomia dels equips i dels empleats individuals.
El concepte de Digital Twins (bessons digitals) cada vegada està guanyant més terreny en la transició a la indústria 4.0. Es tracta de representacions digitals “vives” de dispositius i processos que componen una factoria mitjançant la utilització dels últims avanços en tecnologies de la Internet de les Coses Industrial (IoT) i en tècniques d’aprenentatge basades en Big Data. Amb la informació en directe d’una planta, l’històric d’operacions i manteniment, i l’aplicació de tècniques de machine learning, és possible obtenir un model d’alta precisió el comportament de la qual s’assembla fidelment al del sistema real.
S’aconsegueix d’aquesta manera un entorn protegit i segur per a l’experimentació, ideal per a detectar problemes abans que ocorrin, planificar tasques de manteniment evitant parades inesperades, construir nous escenaris de funcionament més eficients, desenvolupar noves oportunitats de negoci i nous plans de fabricació, o fins i tot realitzar previsions a futur.
En definitiva, un bessó digital contribueix al fet que persones i organitzacions adoptin decisions a partir d’una informació de major qualitat, la qual cosa els permet estalviar temps i, en última instància, reduir costos.