blog

Solucions per a la descarbonització de la mobilitat

Solucions per a la descarbonització de la mobilitat

blog CZFB

11 d'octubre de 2023

omés a la Unió Europea, el transport és responsable de més del 25% de les emissions de diòxid de carboni (CO₂), de les quals entorn del 70% provenen del transport per carretera. Vivim un moment de transició verda cap a un nou model mediambiental, econòmic i social.

Segons un estudi de la consultora Deloitte, a Espanya el transport és l’activitat que genera un major volum d’emissions GEI. Durant els últims 15 anys aquest sector només ha reduït les seves emissions un 8%, mentre que els altres dos grans sectors emissors -la generació elèctrica i la indústria-, han reduït les seves emissions un 31% i un 32% respectivament.

Però què caldria fer per a aconseguir ser neutres en carboni? Aquestes són algunes de les claus que recomanen els experts:

  • Fomentar la mobilitat sostenible en tots els àmbits, però especialment en el privat. L’extensió del vehicle elèctric i la infraestructura de recàrrega d’accés públic.
  • El transport de mercaderies podria reduir fins a un 50% les seves emissions si s’impulsés el ferrocarril elèctric per al transport pesat i els camions elèctrics per al transport lleuger. Però la realitat és que a Espanya el 95% del transport de mercaderies es realitza per carretera i que el cost del transport per ferrocarril pot ser entre un 20% i un 50% més car.
  • Establir ajudes i suports al sector industrial per a avançar en la transició energètica.
  • Promoure el consum responsable i una alimentació més sostenible, menys dependents de la ramaderia i agricultura intensives.
  • Impulsar nous desenvolupaments tecnològics relacionats amb la captura, ús i emmagatzematge del carboni.
  • Impulsar l’economia col·laborativa amb iniciatives com el carsharing.
  • Potenciar un pla de rehabilitació d’edificis per a reduir emissions, recolzat en l’ús d’energies netes com l’energia solar, l’energia hidràulica, l’energia eòlica o l’última iniciativa de Repsol, l’energia geotèrmica.

Articles relacionats