industria 4.0

Indústria digitalitzada i connectada

Portada post al bloc indústria 4.0

Blog industria 4.0

19 de setembre de 2023

La indústria digitalitzada i connectada, també denominada indústria 4.0, s’emmarca en la quarta revolució industrial i suposa un canvi cultural i qualitatiu de grans proporcions.

Estem parlant de digitalitzar processos, funcions i operacions tant de caràcter intern (processos administratius, logístics o de manteniment) com a extern al llarg de tota la cadena de valor (intercanvi automatitzat d’informació sobre comandes amb proveïdors i clients). Addicionalment es tracta també d’evolucionar els productes amb noves funcionalitats a partir de la seva sensorització i digitalització i especialment de la creació de nous serveis basats en dades.

La connectivitat és l’element central del procés de digitalització de la indústria. Però també planteja reptes i genera oportunitats per al sector industrial que haurà d’adaptar els seus processos, productes i models de negoci.

Quins són els eixos sobre els quals sustenta la Indústria 4.O?

  • Internet de les Coses. Permet que qualsevol objecte estigui connectat, a través de la xarxa, facilitant la intel·ligència autònoma en processos i activitats. Avui dia, tan sols un 1% de les coses estan connectades i s’espera que en 2020 hi hagi més de 50.000 milions d’objectes connectats gràcies als sensors. Això canviarà radicalment els productes i serveis oferts, i també la manera de treballar de les empreses. La Internet de les Coses comporta significatives millores d’eficiència, productivitat, qualitat i seguretat gràcies al monitoratge i gestió en temps real d’objectes i persones. I fa possibles funcions com ara la traçabilitat, el manteniment predictiu o l’eficiència energètica.
  • Cloud Computing o computació en el núvol. Permet la provisió de recursos maquinari i programari, en forma de servei, a través de la xarxa, en temps real. És a dir, fa accessible la tecnologia més avançada a totes les empreses i indústries independentment de la seva grandària.
  • Big Data. La seva aplicació va des de l’anàlisi de les preferències dels clients, als ajustos de la producció segons les prediccions analitzades i el manteniment predictiu.
  • Robòtica i automatització. Ja estan implantats en la indústria, però estan evolucionat amb integració d’intel·ligència. Per exemple, els sistemes de realitat virtual permeten simular entorns en els quals l’usuari interactua i facilita per exemple l’aprenentatge. Per part seva, els drons i vehicles no tripulats permetran noves aplicacions, encara incipients.
  • Impressió 3D. Aquesta tecnologia està canviant radicalment els processos productius, reduint els preus i els temps de llançament, facilitant la personalització, la creació de prototips ràpids i una infinitat d’aplicacions industrials, fins fa poc inimaginables.

Articles relacionats