blog

Carreteres intel·ligents

Els cotxes a gran velocitat es desdibuixen en blau a la ciutat moderna generada per l

Speeding cars blur blue in modern city rush generated by artificial intelligence

6 de setembre de 2023

Les carreteres intel·ligents, també conegudes com smart-roads, són vies de comunicació que incorporen tecnologia avançada i interactuen amb els cotxes i els conductors. Monitorades per càmeres, sensors i altres eines tecnològiques, crearan una xarxa d’informació que connectarà a conductors i vianants i proporcionaran solucions en temps real. De manera progressiva, cada vegada són més les carreteres que incorporen aquestes innovacions.

Ja existeixen casos pràctics, com el túnel de Cereixal (Lugo) que s’ha convertit en el primer túnel intel·ligent espanyol. Els seus impulsors li van dotar de diferents tecnologies com a C-V2X, 5G i IoT per a poder connectar-se amb els vehicles, així com de càmeres de detecció d’incidències, sensors mediambientals, anàlisis de l’estat del trànsit o enviament d’alertes relacionades amb el nivell de visibilitat i el temps.

Gràcies a les carreteres intel·ligents els cotxes es transformaran en fonts d’energia que encendran l’enllumenat de la carretera. O que els senyals de trànsit en incorporar tecnologia sense fil facilitaran informació útil als conductors durant els seus viatges. Sobre seguretat, destaca la presència de dispositius de comunicació i sensors capaços de detectar gairebé a l’instant un accident per a activar ràpidament l’ajuda necessària. O carreteres en les quals comença a sonar música en registrar un excés de velocitat. Això ja succeeix als Estats Units, en concret en un tram de la popular Ruta 66 quan se sobrepassen les 45 milles per hora, és a dir, els 72 quilòmetres per hora.

A continuació, enumerem algunes de les innovacions que s’esperen implementar per a fer de les carreteres intel·ligents una realitat:

  • Paviments fotovoltaics amb sistemes de càrrega: amb l’ajuda de panells solars, els propis cotxes que circulin per la carretera seran els que carregaran els panells.
  • Interconnexió dels elements de la via: cotxes, vianants, senyals de trànsit i tot element de la via estarà connectat a través d’internet per a rebre informació en temps real sobre embussos, accidents o condicions de la via especials, amb la finalitat de millorar la seguretat i fluïdesa del trànsit.
  • Passos de zebra intel·ligents: consisteix en paviments LED amb detectors de vianants i projectors. Concebuts i dissenyats per a aparèixer o desaparèixer quan notin moviment, facilitarà el pas de vehicles i descongestionarà considerablement el trànsit dins de les ciutats.
  • Ús del BigData: gestionar el trànsit utilitzant la intel·ligència artificial permetrà fer una previsió molt valuosa dels fluxos en la circulació i aportarà informació útil per a conductors i vianants.
  • Pintures fotosensibles: el disseny de carreteres intel·ligents preveu també l’element energètic. L’ús de pintures fotosensibles en les marques viàries il·lumina el carril per a recarregar la bateria dels cotxes elèctrics durant la nit. Durant el dia, són recarregats per la llum del sol gràcies als panells solars. Una altra aplicació d’aquestes pintures dinàmiques són les propietats que tenen per a reaccionar amb el clima i brindar informació.

Articles relacionats