BWAW reivindica exemples de lideratge femení en l’àmbit empresarial

BWAW dia 2 2024

BWAW dia 2 2024

6 de març de 2024

  • DFactory Barcelona ha obert de nou les seves portes en aquesta segona jornada de BWAW, on els speakers d’alt nivell han compartit les seves experiències i consells professionals sobre el sector audiovisual, tecnològic, corporatiu i de reciclatge professional a les empreses i institucions públiques

 

  • L’última sessió comptarà amb la creació de talent jove des d’una perspectiva de gènere, les accions empresarials per avançar cap a la igualtat, la internacionalització del talent femení i la representació de les dones en posicions de lideratge en el sector de la salut

 

Barcelona, 6 de març de 2024.- El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha tornat a obrir les portes del DFactory Barcelona en la segona jornada de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), l’esdeveniment de referència per avançar cap a la igualtat de gènere en l’àmbit industrial i empresarial. La sessió d’avui ha explorat temes com la perspectiva de gènere en la producció audiovisual, el lideratge femení en Recursos Humans, les oportunitats que brinda el reciclatge professional i la promoció de polítiques paritàries des de les grans corporacions.

 

Perspectiva de gènere al sector audiovisual

El dia ha començat amb la vertical BAudiovisual i la sessió de debat “La perspectiva de gènere en la producció audiovisual” amb Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB i Blanca Sorigué, directora general del CZFB com a moderadors i els speakers: Meritxell Bautista, presidenta de Manix Capital; Anna Cler, subdirectora Catalunya i directora i presentadora del programa ‘Noms Propis’ de RTVE; Laura Fernández, sòcia i productora de Filmax i M. Carmen Fernández, CIO a Grup Mediapro.

Com s’ha presentat en la sessió, el 37% del total dels llocs en el sector audiovisual estan ocupats per dones, i el 63% restant per homes. Dels ocupats per dones, el 75% d’ells estan relacionats amb maquillatge i perruqueria. El sector audiovisual (cinema, ràdio, televisió, premsa…) ha de marcar referents i així visibilitzar dones professionals per trencar amb els sostres de vidre i els terres enganxosos. En el cas de RTVE, com a empresa pública altament auditada té una enorme responsabilitat de generar continguts que fomentin la igualtat per enriquir la societat. El sector audiovisual espanyol té el deure, en aquest sentit, de traslladar valors d’igualtat, però també de diversitat ètnica, de religió, de creences… en tots els seus continguts.

 

Lideratge femení als Recursos Humans

La jornada ha continuat amb la vertical BLeadership i la sessió “El lideratge femení als RR.HH.” moderador per Jose Luis Risco, soci responsable d’organització i talent a EY i els speakers: Maria Luisa Candela, HR Manager i Coordinadora en Eurofins NSC Spain; María Dueñas, People Business Partner Dir. Mèdica a Hospital Sant Joan de Déu i Mònica Jiménez, directora general de TM2.

En el seu cas, l’Hospital Sant Joan de Déu mostra que la implementació de plans d’igualtat pot aconseguir una representació significativa de dones en llocs laborals, com ho és en la seva organització, que compta amb un 82% de dones a la plantilla. A més, encara que el sector industrial està masculinitzat, es prenen mesures per a conscienciar sobre l’assetjament i promoure la igualtat de gènere, reconeixent que el talent no està limitat pel gènere i fomentant la participació de dones en rols industrials. En resum, les polítiques d’igualtat i desenvolupament personal poden beneficiar tot el personal promovent un ambient inclusiu i de creixement, indiferentment del gènere.

 

Segones oportunitats a l’àmbit laboral

La sessió del migdia ha transcorregut sota el paraigües BReskilling amb la taula rodona “Reciclatge professional, una segona oportunitat” moderada per Humbert Ruiz, director del campus Fundacional Telefónica 42 de Barcelona, i els speakers d’alt nivell: Teresa Aznar, especialista en Telefónica España; Sara Díaz, directora executiva Sectors Estratègics i Talent a Barcelona Activa; Mar Masulli, cofundadora i CEO de BitMetrics i Anna Mercado, desenvolupadora i fundadora de Redlollygames.

Com s’ha assenyalat a la taula rodona, la programació informàtica és una de les professions amb menys dones, amb una representació del 5%. Tot i això, es destaca que el reskilling o reciclatge professional en el sector tecnològic pot incrementar els ingressos de les dones en un 30%. Uns actors també importants per aconseguir canviar aquestes xifres són els organismes públics, com Barcelona Activa, que exerceix un paper crucial a l’hora d’inspirar i visibilitzar dones en el sector tecnològic i ofereix formació gratuïta i flexible per empoderar-les. La tecnologia serà fonamental en el futur, així doncs caldrà aprofitar al màxim les oportunitats disponibles per adquirir coneixement i estar preparades per liderar dins l’àmbit tecnològic.

 

Polítiques paritàries a les grans empreses

 Les sessions de la tarda han començat amb la vertical BCorporate i el debat “El foment de les polítiques paritàries des de les grans corporacions” moderat per Sílvia Alsina, CEO de Roman i els speakers Georgina Flamme, directora de Relacions Institucionals, Comunicació i Sostenibilitat Abertis i directora de Fundació Abertis; Tomas Flier, gerent regional de diversitat i inclusió per a EMEA de Google; Aline Masuda, professora associada i PHD Àrea Estratègia, Lideratge i Persones en EADA Business School; Laura Ros, directora general de Volkswagen i Enrique Tomás, fundador i director general d’Enrique Tomás.

En aquest cas, s’ha destacat que les grans corporacions estan subjectes a lleis que busquen aconseguir la paritat de gènere. Gràcies a aquestes normatives, s’està incrementant la presència de dones en rols de lideratge, amb la meta d’assolir un 30% de dones en càrrecs directius el 2030. D’altra banda, s’ha emfatitzat el paper essencial que les organitzacions han d’exercir en la promoció de la igualtat de gènere i la creació d’una cultura inclusiva, tant internament com en la seva interacció amb la societat. Això implica considerar activament la diversitat i la inclusió en el desenvolupament de productes i en la configuració de la cultura organitzacional.

La jornada d’avui finalitzarà aquesta tarda amb la vertical BConnectivity i la sessió de debat “Connectant el món des de la perspectiva de gènere” que comptarà amb la moderació de Myriam Serrano, redactora en cap de Woman i els speakers: Blanca Sorigué, vicepresidenta de la World Free Zones Organization (WFZO); Eva Valenzuela, directora Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat d’AENA i Mónica Vázquez, vicepresidenta executiva i directora general d’ABANCA USA.

Demà, 7 de març, conclourà la 4a edició de BWAW i comptarà amb panells sobre la creació de talent jove des d’una perspectiva de gènere, les accions empresarials per avançar cap a la igualtat, la internacionalització del talent femení i la representació de les dones en posicions de lideratge en el sector de la salut.

Notícies relacionades