La 3D Factory Incubator rep més de 1000 propostes per ajudar a al sector sanitari

Imatge blog 3D Incubator

3dfactorymaig2020

12 de maig de 2020

L’equip de la 3D Factory Incubator, iniciativa liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona i la Fundació Leitat, ha rebut més de 1000 missatges amb peticions de peces impreses en 3D, propostes de col·laboració i consultes per ajudar a al sector sanitari. El passat 21 de març es va habilitar la bústia de correu proposals@dfactorybcn.org, al servei de qualsevol particular, emprenedor o empresa que necessiti imprimir peces en la lluita contra el COVID-19. Totes les propostes rebudes s’analitzaran i es seleccionaran aquelles que puguin dur-se a terme en els laboratoris de la incubadora, sota la supervisió i l’assessorament de l’equip tècnic de la 3D Factory Incubator.

Aquesta iniciativa busca la col·laboració i suma d’esforços per al desenvolupament de projectes impresos en 3D en la lluita contra la pandèmia i ajuda dels serveis sanitaris, així com dels professionals essencials. I és que davant d’aquesta situació viscuda els últims mesos, un gran nombre d’empreses i entitats s’han vist forçades a adaptar la seva activitat per al desenvolupament de diferents solucions tecnològiques que facilitin la difícil tasca del personal sanitari i ajudi a minimitzar el possible l’impacte en la societat.

La 3D Factory Incubator està implicada en la producció dels següents projectes impresos en 3D per ajudar als serveis sanitaris i facilitar l’accés a equips de respiració assistida a pacients afectats pel virus COVID-19 com el respirador LEITAT 1 i el bifurcador MULTIVENT per multiplicar l’accés als equips de ventilació assistida.

Leitat1 és un respirador de campanya realitzat amb peces impreses en 3D i autoritzat per l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) per a un assaig clínic. L’equip dóna suport vital a les persones amb insuficiència respiratòria proporcionant ventilació controlada per uns sensors volumètrics, de pressió i amb alarmes d’oxigen per facilitar el seu ús per part del personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un període més llarg de temps en pacients greus de coronavirus. Es tracta d’un respirador robust i compacte format per peces 3D amb la tecnologia d’HP Multi Jet Fusion. Ha estat dissenyat per l’enginyer sènior de Leitat, Sr. Magí Galindo, i validat mèdicament pel Dr. Lluís Blanch, director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica.

El respirador es va desenvolupar en poc més de dues setmanes amb el suport de Catsalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, amb el suport de l’equip tècnic i les instal·lacions de la 3D Factory Incubator per a la producció de les diferents peces impreses en 3D i la realització dels diferents prototips fins a aconseguir la versió final del respirador de campanya, Leitat 1.3.

Es tracta d’un respirador robust i compacte format per peces impreses en 3D amb la tecnologia d’HP Multi Jet Fusion (MJF) i dissenyat per a ser industrialment escalable, de manera que es pugui arribar a una producció diària de 50 unitats, a un cost 10 vegades inferior al d’un respirador convencional.

Els hospitals han començat ja a rebre les primeres unitats del respirador Leitat1, entre ells grans hospitals com l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, el Consorci Sanitari de Terrassa, l’Hospital Vall d’Hebron o l’Hospital del Mar de Barcelona, ​​i hospitals comarcals com l’Hospital de Granollers, l’Hospital de la Vall d’Aran, l’Hospital d’Olot, l’Hospital de Campdevànol, l’Hospital comarcal de Sant Bernabé a Berga, la Fundació Hospital de la Seu d’Urgell o l’Hospital del Pallars. En els propers dies, l’Hospital de Reus i l’Hospital Santa Tecla de Tarragona i els hospitals comarcals de les Terres de l’Ebre també disposaran del respirador Leitat1.

A dia d’avui, es pot arribar a una producció diària de 50 unitats: HP està realitzant la producció de peces impreses en 3D en col·laboració amb Leitat, mentre que l’acoblament i la logística dels diferents equips s’està duent a terme a la Fundació CARES, centre especial de treball per la reinserció laboral de persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social; i de CODEC, la seva entitat d’inserció laboral. A més, col·laboren voluntaris de B. Braun Medical i de Cirsa Gaming Corporation en les fases de testeig. El respirador Leitat1 ha rebut, a més, diferents contribucions tant de particulars com d’empreses (entre les quals cal destacar les de Cellnex i Almirall) i els seus promotors estan coordinant diferents col·laboracions amb altres projectes similars tant nacionals com internacionals.

El bifurcador MULTIVENT permet donar accessibilitat a més d’un pacient afectat per coronavirus, amb un únic respirador. Aquesta peça impresa en poliamida 12 (PA12) amb la tecnologia Multi Jet Fusion (MJF) d’HP permetrà utilitzar un únic equip de respiració assistida en múltiples pacients, amb els mateixos requeriments ventilatoris, de forma simultània. Aquests bifurcadors han estat fabricats seguint les indicacions de la Direcció General de Cartera Bàsica de Serveis SNS i Farmàcia.

La producció d’aquestes peces s’ha dut a terme per un grup d’organitzacions que de manera voluntària han ofert les seves instal·lacions i capacitat de producció: 3D Factory Incubator, 3DSix, Avinent-Corus, Barel, Eurecat, Fundació CIM-UPC, Hipra, HP, Ineo, Pantur i Prometal3D.

A el mateix temps, les Unitats de Cures Intensives de l’Hospital de la Vall d’Hebron i del Consorci Sanitari de Terrassa formen part del grup de treball per a la seva efectiva protocol·lització i implementació.

Aquesta situació d’emergència sanitària sense precedents en la nostra història recent ha despertat la solidaritat i col·laboració de múltiples particulars i empreses de tots els sectors. A la incubadora tenim múltiples exemples fruit de la col·laboració i sinergies que han sorgit entre els diferents projectes incubats. A continuació, podeu veure una selecció:

 

  • Plataforma per agrupar peces validades: Participa 3YourMind. Aquesta plataforma s’ha dedicat a concentrar peces mèdicament validades, que han escassejat causa de la crisi. Per això han creat un web que concentra esforços a Europa, els EUA i Amèrica Llatina, perquè puguin produir aquestes peces utilitzant la impressió 3D, incloent també potencials proveïdors d’aquestes peces, ja que identifiquen als que posseeixen impressores a disposició. Per tant, facilitant als demandants (hospitals i clíniques) informació sobre proveïdors més propers.

 

  • Disseny i optimització de peces: Hi participen la 3Digital Factory, Addit·ion, TBIOM, Mi Pequeña Fábrica, 3DBide, Drukatt Componentes. Aquesta iniciativa empresarial ha dissenyat adaptadors perquè les màscares de busseig de Decathlon puguin ser utilitzades com a respiradors. Els adaptadors són impresos en 3D, amb tecnologia SLA (Formlabs) en materials prèviament testats. A més l’equip de LayertoLayer ha ofert els seus equips d’impressió 3D i ha produït material de protecció per als equips sanitaris (mascaretes i mampares).

 

  • Impressió, consumibles i recanvis. Participa Intech3D. Es tracta d’una iniciativa empresarial per col·laborar, a través de la seva experiència i recursos, a contrarestar els efectes del COVID-19. Per fer-ho possible s’han dedicat a fabricar amb els seus equips instal·lats en showrooms recanvis per a equips de respiració assistida, equips d’EPI de protecció (caretes, ajuts per obrir portes), prototips de nous equips sorgits per la crisi (respiradors). A més a subministren consumibles i recanvis a empreses que també estan imprimint, i col·laboren a través de la transferència de coneixements en impressió 3D.

 

  • Màscara universal per a dispositius de respiració assistida CPAP. Hi participen Addit·ion i Airmony. Aquesta iniciativa treballa en el disseny d’una màscara universal per a dispositius de respiració assistida CPAP que permeti l’ús de filtres per evitar la contaminació/propagació del virus tant a l’inhalar com a l’exhalar. D’altra banda, també ha dissenyat diversos models de vàlvula d’exhalació, així com diversos connectors per oxigen, la qual cosa permet als Metges ajustar in-situ la quantitat d’oxigen en la barreja que necessita el pacient en cada fase de la malaltia.

Amb tots aquests projectes conjunts, tant la incubadora com els incubats segueixen treballant i sumant esforços per contribuir, a través dels seus coneixements i recursos, a la recuperació econòmica i social d’Espanya davant la crisi del Covid-19 i a donar suport a l’ecosistema emprenedor i sanitari .

Poden veure dos imatges clicant aquí i aquí.

3dfactory

Notícies relacionades