La 3DFactory Incubator arriba als 55 projectes incubats en els seus primers dos anys
1 de març de 2021
- La primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D, impulsada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Leitat, ha generat més de 50 llocs de treballs des del març de 2019.
- La iniciativa ha rebut més de 300 sol·licituds d’start-ups i emprenedors de tot Europa.
Barcelona, 1 de març 2021. – La primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i el centre tecnològic Leitat i amb el suport de Fons FEDER a través de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d’Espanya, la 3DFactory Incubator, compleix avui dos anys de funcionament. Des de la seva inauguració el març de 2019, 55 empreses han estat incubades, superant així les expectatives inicials que preveien arribar als 100 projectes durant els primers 5 anys, i ha rebut més de 300 sol·licituds d’start-ups i emprenedors per desenvolupar a la incubadora la seva idea de negoci basat en la impressió 3D, de les quals el 79% són d’origen nacional i el 21%, internacionals. En aquesta línia, la incubadora ha contribuït també a la generació d’ocupació de qualitat, amb més de 50 llocs de treball per part de les empreses incubades.
Les instal·lacions acullen empreses de diferents sectors: béns de consum (19), consultoria tecnològica (12), tecnologia sanitària (7), mobilitat (7), TIC (7), robòtica (1), logística (1), i química (1).
3D Factory Incubator, valor afegit durant la pandèmia
La impressió 3D es caracteritza per la llibertat que ofereix en el disseny i personalització de peces, la seva capacitat per imprimir elements complexos d’una peça, sense acoblament, permetent així agilitzar processos i estalviar costos no només en prototipat sinó, també, de producte final de mercat. En aquest sentit, en un any marcat per l’impacte del Covid-19 a nivell global, l’activitat a la 3D Factory Incubator no s’ha vist perjudicada i, fins i tot, ha ampliat les seves instal·lacions, passant de 600 a 1000 metres quadrats, per a donar resposta a l’increment de la demanda d’espais per part de les empreses i incorporant nous equips d’escaneig, impressió i post-processat de peces.
Amb l’expansió de la pandèmia a nivell global, al març de l’any 2020, l’equip de la incubadora va unir esforços amb CZFB, Leitat, HP, CatSalut, al Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí per crear el primer respirador de campanya 3D validat mèdicament i industrialitzable, Leitat 1. Així mateix, la 3D Factory Incubator també va col·laborar en la producció del bifurcador Multivent, que permet multiplicar l’accés als equips de ventilació assistida en el moment de major escassetat d’equipaments en UCIs.
Així mateix, amb l’establiment de l’estat d’alarma es va posar en valor l’ecosistema creat en el si de la 3D Factory Incubator i que va permetre el desenvolupament de sinergies entre les empreses incubades, donant lloc en temps rècord a múltiples iniciatives vinculades al disseny i desenvolupament de components per afavorir la protecció de personal sanitari i treballadors essencials.
La 3D Factory Incubator s’ha convertit en un centre de referència de la indústria 4.0, de manera que en els seus dos anys de funcionament ha rebut la visita d’unes 850 empreses i al llarg d’aquest últim any, tot i les dificultats generades pel estat d’alarma, destaquen les visites de Filmax, Samsung, Henkel, BCN3D, Continental, Forbes, HP, Materialise, Fundació MWC o Escribà, entre d’altres.
Així mateix, en l’últim any múltiples autoritats com el rei Felip VI; el president del Govern, Pedro Sánchez; la vicepresidenta tercera del Govern i ministra d’Economia, Nadia Calviño; el ministre d’Innovació i Ciència, Pedro Duque; l’Alt Comissionat per Espanya Nació Emprenedora, Francisco Polo; o la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, han volgut conèixer de primera mà la incubadora.
Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, destaca com “en un any marcat per la incertesa a nivell global, la 3D Factory Incubator ha sigut un exemple del tipus d’activitat que liderarà la nova economia”. “Des del CZFB apostem per fomentar el desenvolupament de la indústria 4.0, basada en la sostenibilitat i la creació d’aliances, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU”, assegura el delegat especial de l’entitat.
Per la seva part, Joan Parra, CEO i vicepresident executiu de Leitat, senyala que “al llarg d’aquests dos anys hem estat testimonis de l’enorme talent que està emergint al voltant d’una nova indústria que aposta per la impressió 3D, no només com a eina de prototipat, sinó com a base per al seu projecte de negoci. Les tecnologies de fabricació additiva ofereixen múltiples avantatges i oportunitats de convertir idees a priori impossibles en projectes d’èxit amb un ràpid desenvolupament: des de saxos elèctrics, passant per plantilles 100% adaptades a malalts diabètics, màscares per a persones amb apnea de la son o l’última tendència en mobilitat elèctrica. Hem vist com han sorgit sinergies de col·laboració entre els propis incubats gràcies a formar part d’aquest ecosistema d’innovació i ens emociona saber que tan sols és el primer pas i que molt aviat aquestes sinergies podran arribar a un nou nivell amb l’obertura de el Centre d’Excel·lència 4.0, DFactory BCN.”
Sobre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona
El Consorci és una empresa pública que es finança íntegrament de fons propis com són els arrendaments industrials del Polígon de la Zona franca de Barcelona i amb la seva gestió patrimonial. Tot i que el seu camp principal d’activitat és el polígon industrial i la seva zona franca duanera, també promou edificis, sòl urbà i industrial, actua de dinamitzador per la transformació empresarial cap a l’economia 4.0 i organitza esdeveniments d’interès econòmic per Barcelona com el saló logístic SIL o l’immobiliari BMP.
Al seu plenari té representats del govern espanyol, de l’Ajuntament de Barcelona i de les principals entitats econòmiques de la ciutat.
Sobre Leitat
Leitat, fundat el 1906, té la missió de Gestionar Tecnologies per a crear i transferir valor Social, Mediambiental, Econòmic i Industrial sostenible a les empreses i entitats, a través de la investigació i els processos tecnològics. Des de les nostres instal·lacions d’avantguarda estem col·laborant amb més de 45 països i desenvolupant més de 215 projectes en els àmbits de: Biotecnología, Salut, Materials Avançats, Química industrial, Energies renovables i Nous Processos de Producció. Concentrem la nostra energia en promoure equips especialitzats en Transferència Tecnològica, que permetin generar entorns empresarials col·laboratius i confiables per aconseguir una economia basada en el coneixement i el desenvolupament del talent.
Som un Centre Tecnològic, acreditat per ACCIÓ i reconegut pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, que fomentem la col·laboració i la cooperació, aportant coneixement i experiència en un entorn global.