La col·laboració públic-privada com a oportunitat per a la reindustrialització del territori
3 d'octubre de 2023
- El delegat del CZFB, Pere Navarro, participa en el debat sobre electromobilitat juntament amb Ignacio García-Cuenca, Country Manager en Goodman Spain; Carlos Soler, CFO de Hub Tech Factory en QEV Technologies; Carlos Sotelo, CEO&Founder en Silence; i Joan Roca, president executiu en RocaJunyent, representants de les empreses que reindustrialitzaran la Zona Franca de Barcelona.
- Gran afluència de professionals en la segona jornada de BNEW per a conèixer les últimes tendències i conceptes de la mobilitat sostenible, innovació i oportunitats empresarials en la indústria del futur.
- L’ecosistema tecnològic, investigador i inversor es reuneix en BNEW Digital Industry per a aportar les últimes tendències en la innovació col·laborativa i oberta al costat de Barcelona Activa.
Barcelona, 3 d’octubre de 2023.- El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha tornat a obrir les portes del DFactory Barcelona en la segona jornada del Barcelona New Economy Week (BNEW). Avui el debat s’ha centrat en temes crucials que estan establint les bases per a un futur més sostenible i eficient a les ciutats, com és la digitalització urbana, la electromovilidad i la col·laboració empresarial.
La mobilitat sostenible genera ocupació i noves oportunitats
La sessió més destacada d’avui, del vertical BMobility, ha estat ‘L’electromobilitat com a generador d’ocupació i noves oportunitats’, moderada pel delegat especial de l’Estat en el CZFB, Pere Navarro. En aquesta s’ha explorat a fons la crucial transició cap a vehicles elèctrics i solucions de mobilitat sostenible. En el centre d’atenció va estar el D-Hub, un innovador projecte de descarbonització establert a la Zona Franca de Barcelona, elogiat com un referent europeu en la descarbonització de la cadena de valor del vehicle elèctric.
Els distingits ponents, entre ells Ignacio García-Cuenca, Country Manager en Goodman Spain; Carlos Soler, CFO de Hub Tech Factory en QEV Technologies; Carlos Sotelo, CEO&Founder en Silence i Joan Roca, president executiu en RocaJunyent, van compartir els seus coneixements sobre com la mobilitat sostenible no sols és un camí cap a un futur més ecològic, sinó també una font poderosa d’ocupació i noves oportunitats, establint així un nou paradigma a Barcelona com en altres ciutats. En paraules de Pere Navarro, amb motiu al procés de reindustrialització de l’antiga planta de Nissan, ha afirmat que, en aquest moment, “tots sabíem que teníem un problema greu a solucionar. L’element fonamental per a convertir un problema en una oportunitat va ser la forta col·laboració públic-privada”.
Per part seva, Ignacio García-Cuenca, ha confessat que “actualment, el sòl és un bé escàs, Goodman treballa per combinar zones industrials i zones residencials, optimitzant l’espai. El projecte de reindustrialització a la Zona Franca serà el projecte més emblemàtic, ja que suposarà la generació d’espais per a la indústria“. Per això, García-Cuenca ha afegit que “volem que el millor projecte industrial a nivell europeu aculli a les millors empreses i startups, i per a això, comptem amb una de les millors ubicacions d’Europa que combina la connectivitat aeroport, port i eix mediterrani”.
Carlos Soler, CFO de Hub Tech Factory, a més d’anunciar que QEV Technologies ha debutat avui en la bossa Euronext Amsterdam, ha afirmat que Hub Tech Factory “és part d’una solució global de reindustrialització” i que la disrupció de vehicles tradicionals a elèctrics els dona “una oportunitat per a desenvolupar el seu model de negoci, crear ocupació i generar un efecte multiplicador en l’electromobilitat. Crear vehicles elèctrics suposa impulsar en tota una sèrie d’innovació i de noves tecnologies que algunes encara estan per desenvolupar”.
Així mateix, Carlos Sotelo, CEO&Founder en Silence, ha indicat que “avui dia els vehicles elèctrics cobreixen més del 95% de les necessitats dels ciutadans”. I ha afegit que “existeixen dos canvis tecnològics: la transformació dels vehicles actuals de més de quatre metres, per a transformar-los en vehicles elèctrics, i l’acceleració de la micro mobilitat entre les àrees urbanes, per a augmentar la sostenibilitat en aquestes zones. El soroll, la contaminació, la combustió, la massificació…són problemes actuals de les grans ciutats i hem de tenir-los en compte”.
Finalment, Joan Roca, president executiu en RocaJunyent, ha afirmat que “per a convertir el que era un problema en una oportunitat ha estat necessària una col·laboració públic-privada molt forta. És un dels casos d’èxit, en termes de col·laboració públic-privada, més fortes i clau en la transició cap a nous camins”.
Desafiaments de l’ecosistema deeptech en matèria d’inversió, desenvolupament i talent
En una intensa jornada de debats, la vertical BNEW Digital Industry s’ha reunit sota la ponència ‘Ecosistema Deeptech Barcelona’ amb la moderadora Itziar Blasco, responsable de Programs per a Start Ups de Barcelona Activa. En aquesta taula s’ha tractat de generar visibilitat i coneixement sobre els ecosistemes digitals i deeptech, tenint en compte la importància dels agents del sector, universitats i centres de recerca, empreses i fons d’inversió, etc.
Francisco Badia, Managing Partner de Grow Venture Partners; Albert Domingo, PHD: director a UPF Ventures, i Víctor Canivell, VP Estratègia a Qilimanjaro Quantum Tech han posat el focus en la importància d’aquest ecosistema i els principals reptes per a generar nuclis col·laboratius a nivell global.
En paraules de Víctor Canivell, “és important animar a les institucions públiques a invertir en deeptech, ja que els primers finançaments per a desenvolupar els projectes provenen de subvencions, i a partir d’aquestes es desenvolupen els primers prototips”. Per part seva, Albert Domingo, afegeix que “els centres tecnològics i universitats donem aquest suport tecnològic necessari per a desenvolupar els projectes i donar-los a conèixer. De fet, a Barcelona cada universitat té un programa per a investigadors i per a estudiants”. Francisco Badia destaca la importància de “tenir una visió internacional, alhora de secundar i retenir al talent local, fent que aquests vulguin quedar-se i desenvolupar els seus projectes a Barcelona”.
Transcendint davanteres empresarials per a un futur sostenible
Aquest segon dia de BNEW Sustainability, la col·laboració empresarial ha destacat com el tema central en el debat essencial ‘Lab3040: reptes compartits entre corporacions’. Amb la participació de membres destacats de la iniciativa Lab3040, aquest fòrum va ser dissenyat des del nucli mateix de les empreses per a les empreses. En col·laboració amb Ibercaja, el debat ha transcorregut per a tractar la necessitat que les corporacions col·laborin estretament per a superar no sols els desafiaments del present, sinó també aquells que s’aveïnen en el futur.
Núria Casas, la presentadora de l’esdeveniment, va guiar la conversa mentre Alexander Phimister, responsable de Lab3040 de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha moderat el debat. Els participants, José María Santos Figueroa, gerent territorial de negoci d’Ibercaja; Carmen López Rodríguez, experta en Innovació de Naturgy; Fernando Casado, Co-Founder & General Partner a Sorigué-Inclimo; i Vicente Atienza, Innovation Manager a la Cambra de Comerç de Barcelona, van compartir idees sobre com les empreses poden abordar els desafiaments sostenibles.
En aquest sentit, Vicente Atienza apunta que “el temps és un vector molt important en aquest canvi. Per això, totes les companyies han de ser capaces d’adaptar-se o, en cas contrari, es veuran sobrepassades per les demandes de la societat, les legislacions o la competència, entre altres actors”. Així mateix, José María Santos, destaca la importància de “comptar amb un ecosistema robust d’innovació i unes aliances amb propòsit molt ben definides per a aconseguir aquesta transformació amb èxit”.
La jornada d’avui ha completat els dos primers dies del BNEW centrats en els tres verticals de Digital Industry, Sustainability i Mobility. Durant els pròxims dies 4 i 5 d’octubre es duran a terme els panells, sessions i debats dedicats a Proptech i Health –les dues noves temàtiques d’aquesta edició – i Talent. Així mateix, demà dimecres 4 d’octubre se celebraran els premis ‘Millor Innovació BNEW’, en el marc de la Startup Innovation Hub d’aquesta reeixida quarta edició. El lliurament dels guardons a les sis startups guanyadores serà a les 19 hores al DFactory Barcelona.