Visites, esdeveniments i fires

La Zona Franca de Barcelona i el Foro Industria y Energía aposten per la col·laboració publicoprivada

 Imatge reunió amb Fòrum Indústria i Energia

3 de febrer de 2022

  • La seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha acollit avui la primera trobada que organitzen l’entitat i el Foro Industria y Energía (FIE) per a analitzar la gestió energètica de la indústria davant el procés de transició ecològica.

 

  • El programa ha abordat temàtiques de diversa índole sobre indústria energètica en un espai de diàleg obert que ha comptat amb la participació de representants de la indústria, l‘energia i les administracions públiques.

 

 Barcelona, 3 de febrer de 2022 – La I Jornada Indústria i Energia organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i el Foro Industria y Energia (FIE) s’ha celebrat avui a Barcelona per debatre sobre les necessitats energètiques de la indústria i la contribució de les diferents tecnologies al procés de transició ecològica. La jornada ha unit en un espai de diàleg obert a múltiples actors implicats en la gestió energètica de la indústria, des dels productors d’energia a les indústries consumidores passant per l’administració, els fabricants de tecnologies i les institucions acadèmiques, en un esdeveniment presencial a la seu del CZFB i al qual també s’ha pogut accedir de forma online.

 Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ​​ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a la primera trobada amb aquestes característiques que se celebra a nivell estatal, amb un enfocament multisector i multinivell, juntament amb Eduardo Álvarez, coordinador tècnic del Foro Industria y Energía i professor del Departament d’Energia de la Universitat d’Oviedo, i Ignacio Villaverde, rector de la Universitat d’Oviedo. Navarro ha destacat que Des del CZFB sempre hem estat compromesos amb la indústria i amb la generació de noves oportunitats, i precisament aquesta crisi ha servit per veure la necessitat de fabricar més a prop i millor, i també la necessitat de generar energies més netes. I aquí també estem col·laborant en projectes com el PERTE, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les empreses del polígon industrial de la Zona Franca o la posada en marxa de la primera Hidrogenera d’ús públic d’Espanya”. “Aquesta jornada neix de la voluntat d’acostar els diferents actors que participen en aquest procés de transició ecològica”, afegeix Navarro.

 

Sessions destacades

El programa ha posat al centre de debat diferents temàtiques en matèria d’indústria energètica, i ha obert amb la sessió “Indústria i energia: un objectiu en comú”, moderada per Javier Santacruz, analista del FIE. El diàleg ha comptat amb la participació de José Montilla, expresident de la Generalitat de Catalunya i exministre d’Indústria, Rafael Gaos, cap del Departament d’Indústria de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i Joan Romero, director Executiu de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa, ACCIÓ – Generalitat de Catalunya.

Tot seguit, s’ha donat pas al primer bloc, moderat per Juan Carlos Valero, periodista i Relacions Institucionals d’ABC-Vocento a Catalunya, on s’han abordat les necessitats i projectes de la indústria davant la transició energètica. La sessió s’ha realitzat a càrrec de Miguel Rodríguez, Comissari de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, ​​que ha posat el focus en els models de col·laboració indústria – energia des de la perspectiva de les entitats municipals.

A continuació, ha pres el relleu el diàleg sobre la contribució de les tecnologies energètiques a la competitivitat industrial durant la transició ecològica, que ha comptat amb la participació de Manel Manchón, director adjunt de Crònica Global, com a moderador. Al debat, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, COGEN España, Endesa i Naturgy han tractat el valor industrial de les renovables, l’economia circular al servei de la indústria, els nous models energètics, i l’emmagatzematge a la gestió energètica de la indústria.

Finalment, el programa ha conclòs amb la sessió sobre noves tecnologies, centrada en les aplicacions de l’hidrogen verd en la indústria. Ana Victoria Suárez, redactora en cap de Industry Talks, ha moderat aquest debat, que ha analitzat l’energia de futur que va preveure Jules Verne, a càrrec de César Álvarez, director d’EnerHi Hydrogen; el primer projecte d’hidrogen verd a partir de fotovoltaica a Mallorca, de la mà de Carlos Navas, Referent de Gestió de Projectes d’Hidrogen d’Enagás Renovables; les aplicacions industrials de l’hidrogen verd per Jesús Ballesteros, membre del Consell de Jenbacher; i el projecte d’hidrolinera en el CZFB, abordat per Javier Plaza, responsable d’Optimització Hidrogen Verd d’Iberdrola.

José Antonio Galdón Ruiz, president de Consell General de l’Enginyeria Tècnica Industrial d’Espanya (COGITI) ha estat l’encarregat de clausurar l’esdeveniment, posant en relleu “la importància que té la contribució del teixit industrial al desenvolupament de qualsevol societat”, així com “la capacitat d’influència que té sobre la resta de països i l’economia, que es veu sobretot als països més industrialitzats. Dins d’aquesta capacitat d’influència també tenim l’àmbit energètic”, ha ressaltat.

 

 

Notícies relacionades