La Zona Franca de Barcelona impulsa un Consell de la Dona, el primer en un àmbit industrial
25 de febrer de 2020
- El Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha celebrat una reunió amb l’objectiu d’avançar cap a la igualtat d’oportunitats sense distinció de gènere en l’àrea productiva de la Zona Franca.
- Aquesta iniciativa, que compta amb el suport i la implicació activa de directives de destacades empreses instal·lades al polígon de la Zona Franca, pot desembocar en la posada en marxa d’un organisme consultiu.
Barcelona, 25 de febrer 2020.- El Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha fet el primer pas per a la futura constitució d’un Consell de la Dona que operi com a organisme consultiu per a les diferents polítiques d’igualtat que és duguin a terme a l’àrea productiva de la zona franca. Aquest consell vol donar visibilitat al col·lectiu femení a l’àmbit industrial, afavorir la perspectiva de gènere i l’equiparació de drets.
Aquesta iniciativa, que ha comptat amb el suport i la implicació activa de directives de destacades empreses instal·lades a l’àrea de la Zona Franca, és la primera d’aquestes característiques que es realitza en un àmbit industrial i pretén recollir l’adhesió del màxim d’empreses de la zona i de les persones que comparteixin aquest afany.
El Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha posat el focus corporatiu en la innovació i la sostenibilitat que propugnen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i, sota aquesta perspectiva i per avançar en l’ODS número 5 que fa referència a la igualtat de gènere ha convocat a les persones de l’àrea de la Zona Franca que donen suport a la visibilització de la dona en l’àmbit industrial.
Davant aquest auditori s’ha presentat l’equip impulsor de la iniciativa, un grup de treball que podrà constituir aquest futur Consell de Dones de la Zona Franca, integrat per Blanca Sorigué, directora general del CZFB, Montse Pallarés, presidenta de COCEMFE, Íngrid Buera, directora de l’Àrea de Negoci de Mercabarna, Sandra Carbonell, Head of Talent Management & Leadership Development a Cellnex Telecom, Silvia Guerra, directora de Control de Qualitat, Seguretat i Medi Ambient de Quimidroga, Gemma Nespral, directora de Recursos Humans de Nissan Ibérica, Mónica Costa, directora de Comunicació de Covestro, Ana Romero, Cap de Servei de Sostenibilitat i Educació Ambiental a AMB – Àrea Metropolitana de Barcelona, i Carmen Macías, directora de Bon Govern de TMB – Transports Metropolitans de Barcelona.
El delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, ha obert l’acte explicant que “la nostre entitat ha posat el focus estratègic en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, en la Responsabilitat Social i en la Innovació, i la reunió d’avui suposa l’inici d’una dinàmica col.laborativa quan a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible que té el número 5, que és el de la Igualtat de Gènere”. Navarro ha afegit que “es tracta d’una trobada per donar un primer pas per anar a constituir un grup de treball per fomentar una perspectiva de gènere orientada a fer realitat la igualtat”.
Per la seva part, la directora general del CZFB, Blanca Sorigué, ha recordat que “l’any passat vam llançar la campanya # jotambésocfranca per donar visibilitat a les dones que treballen al polígon industrial de la Zona Franca de Barcelona i aquest any hem volgut fer un pas més enllà per seguir avançant en matèria d’igualtat d’oportunitats de gènere “. Sorigué ha afegit que “és una evidència que els llocs directius s’han d’aconseguir per qüestions de qualitats, capacitats, exercici, formació, habilitats … i no per una qüestió de gènere. Els factors d’èxit de qualsevol professió radiquen en el lideratge, la comprensió del panorama general i la capacitat d’anàlisi i decisió, però mai ha de residir en el fet que sigui home o dona. Encara existeixen moltes menys dones directives que homes directius, de manera que accions com la que avui hem dut a terme al Consorci de la Zona Franca de Barcelona són importantíssimes “.
Totes les participants en aquesta primera trobada han apuntat la necessitat qus’impulsin estudis per a conèixer la realitat laboral de la dona en aquesta àrea, que es faciliti la presència femenina en les professions industrials, i que impulsin mesures que afavoreixin la conciliació familiar. També s’ha apuntat la idoneïtat que l’àrea productiva de la zona franca augmenti els seus espais de col·laboració i socialització per a afavorir la construcció d’una xarxa col·laborativa més forta.
Fent Click a foto1 , foto2 i foto3 podreu descarregar-vos imatges de la reunió.