Coopetir, una nova visió dels negocis
18 de juliol de 2022
Tenir major avantatge per a competir amb les grans multinacionals, trobar sinergies, compartir despeses, cocrear, trobar talent…Aquests són alguns dels arguments que es troben darrere d’un concepte que, encara que no és nou, sí que està cobrant major protagonisme en els últims temps: la coopetició. Coopetir significa cooperar per a competir. De fet, la col·laboració entre competidors sempre ha existit. Per exemple, la demanda de xips d’Intel es va disparar amb l’èxit del Windows de Microsoft.
Sí que és nou, en canvi, el terme en si. Coopetir suposa conciliar cooperació i competició: dues empreses d’un mateix sector col·laboren i comparteixen sinergies amb l’objectiu de competir – se suposa que sanament- per un mateix nínxol de mercat o per atreure un determinat tipus de clients.
Les circumstàncies han canviat, i encara que arrabassar quota de mercat a un competidor pugui suposar un èxit, la veritat és que les dures condicions que exigeix l’actual context econòmic obliguen moltes empreses a cooperar i coalitzar-se amb companyies similars per a poder sobreviure i fer front als reptes cada vegada més majúsculs als quals s’enfronten.
Aquesta és la idea que subjeu després de la creació de DFactory Barcelona, un projecte impulsat pel Consorci de la Zona de Franca. Es tracta d’un node d’indústria 4.0 que compta amb un ecosistema d’empreses que promou l’atracció de talent, tecnologia i inversió en un espai únic.
DFactory supera els conceptes d’incubadora i acceleradora per a erigir-se en un hub d’empreses vinculades amb la tecnologia i la indústria 4.0 que comparteixen un espai comú que afavoreix la comunicació i la interrelació -més enllà del networking- i que posa a la seva disposició tota una sèrie d’eines i recursos compartits: incubació; prototipat; gestió de proveïdors i espais; diagnòstic i adaptació tecnològics; testatge, experimentació i caracterització; solucions d’extrem a extrem; recerca sota demanda; disseny, programació i sensorització; serveis de producció; gestió de projectes i equips I+D+i; col·laboració internacional I+D+i; formació especialitzada; esdeveniments i trobades de programadors per a desenvolupar programari compartit (hackatons), entre altres.