Gènere i ODS

Imatge blog: Gènere i ODS

14 de febrer de 2023

El gènere és un element transversal en tots els Objectius de Desenvolupament Sostenible atès que integra la dimensió econòmica, social i mediambiental. Té el seu propi objectiu, l’ODS 5 —l’objectiu del qual és aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i les nenes— i és esmentat explícitament en deu dels altres ODS.

Durant molt de temps la discriminació per raons de gènere ha relegat a les dones i a les nenes a una situació de subordinació respecte als homes en el treball, la política i la llar. I aquesta situació continua vigent. Si bé en les últimes dècades s’han aconseguit avanços importants, el ritme de les reformes legals necessàries per a aconseguir aquest objectiu és massa lent. Al ritme de canvi actual, s’estima que encara falten 21 anys per a aconseguir lleis universals que prohibeixin la violència contra les dones. Pitjor encara és la perspectiva per a aconseguir la igualtat de gènere en l’àmbit jurídic: s’estima que seran necessaris 286 anys per arribar a aquesta igualtat.

És necessari assegurar la igualtat d’accés a l’ocupació i als beneficis econòmics, que inclou no sols lleis contra la discriminació en el lloc de treball, sinó també sistemes en marxa per fer front a les violacions.

En l’àmbit polític i econòmic, la representació igualitària de les dones en llocs de lideratge és important; no sols per a aconseguir la igualtat de gènere, sinó també per a prendre decisions fermes en política, el lloc de treball i en qualsevol altra esfera de la vida pública.

Articles relacionats