Lideratge femení per a mitigar l’emergència climàtica
29 de gener de 2024
El vincle entre lideratges femenins en empreses privades i en institucions públiques amb la implicació d’aquestes organitzacions en la lluita contra el canvi climàtic és cada vegada més evident. Segons un article del Banc Europeu d’Inversions els estats amb una major proporció de dones és el seu parlament són més propensos a ratificar tractats ambientals i a adoptar polítiques que aborden l’escalfament del planeta.
En el sector privat, les empreses amb una major proporció de dones en els seus consells d’administració tenen més probabilitats de millorar l’eficiència energètica i reduir l’impacte ambiental general de les companyies. Un altre estudi va concloure que les empreses dirigides per dones fan més esforços per frenar les emissions i obtenen millors resultats en els indicadors ambientals, socials i de governança.
En l’esfera pública, la regió del Carib i Amèrica del Sud s’està destapant com a capdavantera a adoptar mesures mediambientals liderades per dones. Mia Mottley, primera ministra de Barbados, es va presentar al món a la COP27 quan va crear una coalició de països compromesos amb la reforma del sistema financer per a garantir bilions de dòlars en inversions per afrontar l’emergència climàtica, anomenada Iniciativa Bridgetown.
Les ministres de medi ambient de Colòmbia i el Brasil Susana Muhamad i Marina Silva van ser nomenades en els seus càrrecs pel seu compromís contra la desforestació de la selva amazònica. Silva va ser nomenada l’any 2003 ministra de medi ambient en el primer mandat de Lula da Silva. Se li atribueix la reducció de la desforestació amazònica en un 70%. Muhamad va liderar la planificació d’acció climàtica per a Amèrica Llatina al Grup C40 i ha treballat amb governs locals per a desenvolupar plans d’acció climàtica sota l’Acord de París.
En el sector privat, casos com el d’Ezgi Barcenas -que va liderar l’equip de sostenibilitat d’AB InBev- va crear el programa global 100+ Accelerator per a abordar desafiaments de sostenibilitat en la cadena de subministrament. El seu impacte va créixer l’any 2021 amb la participació de Coca-Cola, Colgate Palmolive i Unilever. Barcenas va dissenyar els 2025 Sustainability Goals i la 2040 Net Zero ambition de l’empresa, sent reconeguda com a Pionera de la Sostenibilitat al 2022.
Per part seva, l’Eva Zabey lidera Business for Nature, una coalició global que reuneix més de 330 empreses i inversors. En el seu moment, va organitzar una petició a la COP15 de la biodiversitat per fer obligatori l’informe d’impacte ambiental.