MaaS: transport multimodal a les grans ciutats a un sol clic

Imatge MaaS

26 d'abril de 2022

La necessitat d’acabar amb la massificació i els embussos en la grans ciutats -causants al seu torn de greus problemes de contaminació- està accelerant el sorgiment d’alternatives que advoquen per una mobilitat intel·ligent i sostenible i que aposten clarament per la tecnologia. Aquest és el cas del concepte Mobility as a Service (MaaS), una plataforma digital que integra tots els models de transport perquè els ciutadans puguin seleccionar des del seu telèfon mòbil el que necessiten (cotxe, bicicleta, tren, taxi o les noves alternatives de mobilitat) en temps real.

Els ecosistemes o plataformes de MaaS són eines digitals a l’abast de qualsevol usuari de smartphone i comparteixen l’objectiu de fer del viatge una experiència millor. Les aplicacions de MaaS ofereixen nombrosos serveis com la planificació de la ruta, el pagament i la validació del bitllet o el seguiment del viatge en un mateix entorn i de manera integrada per a un elevat nombre d’operadors de mobilitat. Són una realitat en nombroses ciutats i es preveu que siguin elements clau en la mobilitat del futur, tant a nivell urbà, com rural i interurbà.

A Europa ja hi ha prop de 320.000 usuaris abonats a serveis que ofereixen passis de transport multimodal sota el model de subscripció. Per a 2025 es preveu que aquesta xifra superi els 5,7 milions de subscripcions actives. Espanya representa ara el 6% del mercat europeu MaaS per subscripció. En quatre anys aquesta quota es duplicarà fins al 12%, amb uns ingressos de gairebé 700 milions d’euros enfront dels poc més de 16 milions d’euros en 2021, cosa que significa, ni més ni menys que un increment interanual mitjana del 163% en aquest interval de temps.

Hèlsinki va ser la primera ciutat del món a dissenyar un autèntic entramat d’alternatives de transport per a millorar la mobilitat. Aquest ecosistema de mobilitat és capaç de cobrir totes les necessitats en una sola interfície, on es reflecteixen els serveis de transport de forma integrada. D’aquesta manera, es combina la informació sobre les infraestructures de transport, serveis, pagaments i altres dades.

El model d’Hèlsinki, segons els promotors de Maas, busca poder unir les capacitats d’entitats públiques i privades. Així, gràcies a la col·laboració i la integració de tots els serveis, es pot teixir una experiència d’usuari sense interrupcions i basada en la demanda.

 

 

 

 

Articles relacionats