Logística

L’auge de l’ocupació a la logística

 Imatge blog: L

12 d'abril de 2022

Cada vegada són més les grans ciutats espanyoles que estan acollint centres i plataformes logístics a causa del gran creixement del comerç electrònic, sobretot arran de la pandèmia. La implantació d’aquests centres logístics està impulsant l’economia d’aquestes poblacions i a més està generant nous llocs de treball.

La logística s’està convertint en una gran oportunitat laboral. Segons el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, representa el 10% del Producte Interior Brut (PIB) espanyol, genera un milió de llocs de treball, i aglutina a 197.000 empreses. La logística ofereix en l’actualitat moltes sortides laborals: des del comerç electrònic i l’anàlisi de dades fins a la gestió de la logística.

El creixement del trànsit internacional de mercaderies i l’auge del comerç electrònic multipliquen les opcions laborals en l’ àmbit del transport i la gestió de cadenes de subministraments. Hi ha diverses opcions per formar-se en logística actualment a Espanya. Moltes d’elles han sorgit en els últims anys ja que, en èpoques anteriors, i davant la falta d’especialització, molts dels treballs en logística eren coberts per perfils com economistes o enginyers.

A més de la formació en transport i logística, la demanda de llocs de treball en el sector està molt orientada actualment a perfils amb un marcat component tecnològic. I és que la gestió logística de l’Última Milla, i les exigències de rapidesa i eficiència per part dels consumidors, requereixen dissenyar estratègies, sistemes i eines tecnològiques que potenciïn l’eficiència dels transports i redueixin les emissions. En aquest sentit, el sector demanda experts en robòtica, big data o intel·ligència artificial i en general, de les carreres anomenades STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les seves sigles en anglès).

En l’actualitat, per formar-se en logística a Espanya existeixen cinc títols de grau i 15 de postgrau (màster) en centres tant públics com privats. A més, en moltes escoles de negoci s’ofereixen estudis homologats per altres centres d’educació superior i títols propis amb els quals formar-se per treballar en aquesta indústria.

Dins del sector logístic, els llocs més demandats són els següents:

  • Director d’Operacions
  • Director de Supply Chain.
  • Director d’Importacions i Exportacions.
  • Especialista en el Departament de Compres.
  • Gestor de Trànsit.
  • Gestor d’Estoc.
  • Mosso de Magatzem.
  • Repartidor.

 

Articles relacionats