Transformació digital en el sector logístic

Group of people working out business plan in an office

15 de maig de 2024

Fa ja temps que el sector de la logística i el transport va iniciar la seva transformació digital. Però el vist fins ara no és més que la punta de l’iceberg. Es preveu que la despesa mundial en transformació digital en el sector logístic, que es va situar entorn dels 3.000 milions de dòlars en 2020, es dispari fins als 84.600 milions de dòlars en 2027. En el context actual, la digitalització ha passat de ser un luxe a una necessitat crucial per a la supervivència i la competitivitat de les empreses de logística. La transformació digital en logística representa la integració de noves capacitats digitals en àrees com l’emmagatzematge, la preparació de comandes o el transport, entre altres. I per descomptat, suposa un gran avanç per a l’optimització de l’última milla logística.

Moltes empreses ja es van avançar fa temps invertint en tecnologies d’avantguarda. Els avanços en intel·ligència artificial, bigdata, emmagatzematge de dades en el núvol, robòtica, internet de les coses (IoT), simulació d’entorns amb bessons digitals (digital twins) estan fent que els processos operatius siguin molt més eficients i estan permetent a les empreses dedicades a la logística lliurar els seus articles i productes amb major rapidesa i menor marge d’error. L’ús intensiu de la tecnologia està contribuint, a més, a reduir de manera substancial els costos d’emmagatzematge, gestió de l’inventari i distribució.

La tecnologia també té molt a veure en la millora del compliment de les regulacions locals i globals del sector. Gràcies a l’ús d’eines d’automatització, monitoratge i compliment de processos, les empreses de logística estan molt millor preparades per a futures regulacions i complir amb els requisits reglamentaris.

Les companyies podran personalitzar el processament i el seguiment de comandes per a satisfer millor les necessitats dels clients. L’adopció de la intel·ligència artificial i la robòtica millorarà el processament de comandes, el lliurament de productes i el seguiment, augmentarà la productivitat en els lliuraments i farà que el transport sigui més segur.

Com en tots els processos de transformació logística, la clau no està a invertir per invertir en sistemes més cridaners o revolucionaris, seguint una moda, sinó a estudiar a fons les necessitats de l’empresa i avaluar el retorn que tindrà cada innovació.

Articles relacionats