ECOncrete, una solució sostenible per les infraestructures marines
29 de novembre de 2021
Els nostres mars i oceans acullen milers i milers de quilòmetres d’infraestructures ja sigui en forma d’esculleres, molls, pilars de plataformes petrolieres o aerogeneradors, gasoductes, oleoductes o cables submarins, entre d’altres. És una actuació de l’home en un hàbitat delicat com ho és el marí i que, fins ara, suposa crear un espai erm on la flora i la fauna marines cedeixen el seu espai al formigó ia altres materials. Aquesta constatació és el punt de partida d’ECOncrete, empresa israeliana fundada per dos biòlegs marins per desenvolupar una tecnologia que permet que el formigó emprat a les infraestructures marítimo-costeres i offshore estimuli la biodiversitat i la conservació de les espècies en generar la proliferació de diversos. ecosistemes i hàbitats marins i que, a més, contribueix a l’absorció de Carboni, participant així en la lluita contra el canvi climàtic, el repte principal que té plantejat la humanitat.
Amb aquesta solució podem tornar la vida a aquest espai que ocupem a mars i oceans i augmentar la biodiversitat de l’hàbitat marí, però també ECOncrete permet reforçar aquestes estructures ja siguin submarines o costaneres. Està demostrat que són més resistents quan estan cobertes per la fauna i flora, una circumstància que és molt important davant la perspectiva de l’augment del nivell del mar com a conseqüència del canvi climàtic. És, doncs, també una mesura eficaç de resiliència.
Per aconseguir aquests objectius, ECOncrete ha desenvolupat una tecnologia innovadora la composició química de la qual, la complexitat superficial i els dissenys 3D basats en la natura faciliten que organismes com els corals, les ostres, els cucs de tub i les algues marines, entre d’altres, s’incrusten i adhereixin a la infraestructura fent-la més resistent i duradora.
Aquesta solució ja ha demostrat la seva eficàcia en instal·lacions implementades en una vintena de països de quatre continents. Entre els projectes en marxa s’ha de destacar el Living Breakwaters que s’està duent a terme als molls de Nova York amb una inversió de més de 100 milions de dòlars i el projecte europeu Living Ports presentat el mes de juny passat, que té com a escenari el Port de Vigo i que està finançat pel programa Horitzó 2020 Fast Track to Innovation de la Comissió Europea.