Igualtat de gènere i tecnologia
22 de febrer de 2023
La bretxa digital no només afecta grups de població, empreses o zones geogràfiques. També hi ha diferències entre gèneres i encara, en l’actualitat, homes i dones no tenen les mateixes oportunitats a l’hora de desenvolupar les habilitats digitals.
Només cal dir, al respecte, que a Espanya únicament el 13% de les estudiants de carreres STEM són dones. Per aquesta raó, es continuen necessitant més perfils femenins de professionals especialitzats en les tecnologies de la informació, TI.
En contrast, l’oferta de places laborals en el sector tecnològic continua augmentant. Segons càlculs realitzats per Experis, la divisió tecnològica de ManpowerGroup en el seu estudi ‘Tech Cities 2022’ es tracta d’un sector que duplica cada dos anys la seva oferta laboral gràcies a la digitalització de l’economia espanyola. I no obstant això, el camp de la tecnologia encara pateix una greu bretxa de gènere.
Incorporar a les dones, així com a aquells grups tradicionalment marginalitzats, a la tecnologia permet solucions més creatives i tenen un major potencial per innovacions que satisfacin les necessitats de les dones i promoguin la igualtat de gènere. La situació actual, per contra, té una enorme factura econòmica. Segons l’informe ‘Gender Snapshot 2022 de ONU Mujeres’, l’exclusió de les dones del món digital ha retallat un bilió de dòlars del PIB dels països d’ingressos baixos i mitjans en l’última dècada, una pèrdua que augmentarà a 1,5 bilions de dòlars en 2025 si no canvia la tendència.
Incorporar la perspectiva de gènere en la innovació, la tecnologia i l’educació digital ajudaria al fet que les dones i les nenes prenguin major coneixement sobre els seus drets i a potenciar l’exercici d’aquests i el seu activisme. Els avanços de la tecnologia digital ofereixen noves possibilitats per a resoldre els reptes humanitaris i de desenvolupament i per a fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. Desgraciadament, les oportunitats que obre la revolució digital també plantegen el risc de perpetuar les dinàmiques actuals de la desigualtat de gènere. El desenvolupament d’una educació digital i inclusiva i una tecnologia transformadora constitueix un requisit fonamental per un futur sostenible.