Reorganitzar la feina per captar i retenir el talent
14 de febrer de 2022
Vivim una època de canvis, del treball presencial al teletreball passant per un format híbrid que sembla, aquesta vegada sí, que ha vingut per quedar-se. La nostra vida laboral i privada s’ha vist afectada. També els nostres horaris i prioritats.
Hi ha coincidència en assenyalar que facilitar la conciliació laboral i la igualtat en les empreses aporta una sèrie d’avantatges que aconsegueixen incrementar la productivitat a les organitzacions. Aquesta és una de les conseqüències positives de la pandèmia, que reflecteix un canvi a l’hora d’establir les nostres prioritats, donant molta importància a la salut i la família davant dels diners. Per això, els experts en reclutament assenyalen que oferir tot tipus de facilitats amb l’objectiu d’aconseguir la conciliació pot ser un factor determinant per retenir o captar el talent a les organitzacions, encara que el salari sigui menor que en altres empreses.
En aquest sentit, polítiques com el teletreball o la flexibilitat horària milloren la productivitat de les empreses i reforcen el compromís de tota la plantilla.
Segons l’Indicador de Confiança Empresarial (ICE) que elabora l’Institut Nacional d’Estadística, abans de la Covid-19, només el 16% de les companyies espanyoles permetien als empleats treballar des de casa. Tot i això, amb l’estat d’alarma i les seves limitacions, aquesta xifra es va triplicar i el 51,4% de les empreses espanyoles va començar a oferir -o imposar- el teletreball a part de la seva plantilla.
El millor és que les empreses s’han adonat que, amb aquests canvis, a més de tenir els empleats satisfets amb la companyia, ara són molt més eficients. El veritable canvi va començar fa uns cinc anys, amb l’entrada dels millennials al mercat laboral i la demanda creixent de perfils més tecnològics i digitals. Aquests treballadors valoren molt tenir una bona qualitat de vida i les empreses es van adonar que havien de canviar d’estratègia si volien captar la seva atenció. Uns canvis que la pandèmia s’ha encarregat de solidificar.
Les mesures d‘eficiència organitzativa més comunes ja implantades són el teletreball, la jornada intensiva, el treball per objectius, la flexibilitat horària d’entrada i sortida i la regulació de reunions (per evitar que se celebrin a partir de determinada hora).
A l’altra cara de la moneda, la necessitat d’abordar qüestions importants, com ara la desconnexió digital. De fet, en mode teletreball i segons un informe elaborat per Infojobs, el 67% de la població activa respon correus electrònics i trucades telefòniques fora del seu horari habitual de treball.