El Consorci de la Zona Franca de Barcelona, compromès amb els ODS
20 d'abril de 2021
Al 2019 el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va dur a terme una profunda transformació estratègica, establint un nou plantejament basat en tres eixos: innovació, sostenibilitat i generació de negoci. D’aquesta manera l’entitat va reforçar el seu posicionament com a motor econòmic de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb la finalitat de secundar i impulsar el teixit empresarial. A més, va reafirmar el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, situant-los en el centre de totes les seves activitats amb l’objectiu de convertir-se en un referent de la seva implementació en l’àmbit industrial i empresarial.
En línia amb la seva aposta pels ODS, el CZFB s’ha compromès especialment amb vuit d’ells i treballa dia a dia per a aconseguir-los. Per a impulsar l’ODS 4, relacionat amb l’educació de qualitat, l’entitat ha dut a terme diversos tipus d’acords per a promoure la formació professional dual en les empreses. Respecte a l’ODS 5, sobre la igualtat de gènere, el CZFB ha creat el Consell de la Dona de la Zona Franca de Barcelona, el primer de l’àmbit industrial, impulsat al costat de directives de l’ AMB, COCEMFE, Covestro, HSEQ, TMB, Port de Barcelona, Nissan i ZAL Port, amb l’objectiu de treballar en la paritat en el sector.
Quant a l’ODS 7, que implica el desenvolupament d’energia assequible i no contaminant, els passos que ha donat el CZFB en aquest sentit són els d’elaborar un pla per a instal·lar plaques fotovoltaiques en el polígon i associar-se amb TMB per a crear una hidrogenera a la Zona Franca.
Per a fomentar el treball decent i el creixement econòmic, tal com estableix l’ODS 8, el CZFB ha creat l’esdeveniment Barcelona New Economy Week (BNEW) l’objectiu del qual és, precisament, la reactivació econòmica de Barcelona, posicionant-la com a capital de la nova economia. Respecte l’ODS 9 sobre indústria, innovació i infraestructura, la implicació del CZFB ha estat considerable. Primer amb la creació i posterior ampliació de la 3DFactory Incubator, la primera incubadora d’Europa d’alta tecnologia d’impressió 3D desenvolupada al costat de Leitat i amb el suport de fons FEDER. En la mateixa línia, el pròxim estiu CZFB i Leitat inauguraran la DFactory BCN, unes instal·lacions de 17.000 m² a la Zona Franca de Barcelona que es convertiran en el principal hub tecnològic del sud d’Europa. Finalment, en el mateix ODS s’emmarca l’acord de l’entitat amb Correus i l’Ajuntament de Barcelona per a impulsar un pol de dinamització econòmica en l’emblemàtic edifici de Correus a la ciutat comtal.
Per a avançar cap a l’ODS 11, centrat en crear ciutats i comunitats sostenibles, el CZFB ha posat en pràctica una política de foment de la mobilitat sostenible a la Zona Franca de Barcelona. Respecte a l’acció pel clima promulgada a l’ODS 13, l’entitat ha impulsat la recollida mancomunada de residus a la Zona Franca i promogut l’ús de fonts renovables per a la producció energètica. Finalment, l’ODS 17 impulsa la creació d’aliances per a l’obtenció d’objectius. En aquest sentit, el CZFB es basa en la col·laboració públic-privada per a dur a terme sòlides iniciatives conjuntes de desenvolupament econòmic i social.
El Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha posat l’accent a desenvolupar els vuit ODS esmentats aquí. No obstant això, també treballa per a aconseguir la resta d’ ODS en el termini establert. En aquest sentit, ha signat acords amb entitats socials i ONGs per a erradicar la pobresa, participa en campanyes de recollida de roba i aliments, o s’ha adherit a la Declaració de Luxemburg per a la salut del treballador, per exemple. El CZFB s’esforça per aconseguir que els 17 objectius de desenvolupament sostenible aviat deixin de ser objectius per a convertir-se en una realitat.